В продължение на месеци Apple и Qualcomm не намериха начин как да изгладят отношенията помежду си, като мащабния им конфликт вече се пренесе в съдебната зала. Двете компании повдигнаха различни обвинения и по всичко личи, че ще продължат да са център на вниманието в индустрията и през 2019г. Сега разбираме, че Apple са поискали от Qualcomm сума в размер на $1 млрд., за да се превърнат в основния купувач на моделите от серията Snapdragon. Тази случка датира от 2011г., за което потвърди шефът на Qualcomm, Стивън Моленкопф. 

 

Изявлението му е част от разследването на обвиненията между двете компании и е направено пред Федералната търговска комисия в САЩ. Клаузите на споразумението предвиждат Qualcomm да станат единствения доставчик на модеми за бъдещите версии на iPhone. Шефът на компанията сподели, че извършването на подобни плащания е нормална практика, но размера на сумата е твърде голям. Другият момент е, че Apple са поставили изискването без да конкретизират какъв брой модели планират да купят от Qualcomm, съобщава Reuters.

 

 

Антитръстовите регулатори обвиниха, че сделката с Apple е част от стратегията на Qualcomm да изключат от веригата на доставки други компании като Intel. По този начин се създават предпоставки за нелоялна конкуренция и монополна позиция. Сегашната информация е доказателство, че това не се случва, тъй като Qualcomm на практика плащат $1 млрд. без предварително да знаят колко модема ще купи от тях Apple. Решението да не използват модеми на Intel в iPhone е изцяло на компанията и няма нищо общо с Qualcomm.

 

Oще от Digital: Qualcomm платиха €1.34 млрд., за да спрат продажбите на iPhone 7 и iPhone 8 в Германия