Apple произвеждат собствена серия процесори за смартфоните iPhone, които имат ключово значение за бързата скорост на устройствата от серията. Желанието на компанията да контролира хардуера и софтуера е важен елемент от iOS екосистемата. През последните месеци компанията предприе друга драстична промяна в своята стратегия.

Вече ви съобщихме за подобренията в Аpple M1 процесора, който слага край на дългогодишното партньорство с Intel. Вместо това компанията ще се насочи към разработването на собствени модифицирани процесори, които са базирани на технологиите на ARM. В следващите две години ще виждаме още повече устройства на пазара, които работят с Apple M чиповете.

Технологичният гигант продължава да си партнира активно с Qualcomm в сегмента на смартфоните. Компанията обаче работи над идеята да започне да произвежда собствена серия процесори за мобилни устройства. По този начин ще спре доставките и ще намали зависимостта си от Qualcomm, което на свой ред ще се превърне в по-голям източник на приходи за Apple.

 

 

Информацията бе потвърдена от Джони Сруджи, който е вицепрезидент на дивизията за хардуерни технологии в Apple. Така компанията ще продължи стратегията си да бъде независима от външни партньори и да предлага още по-добри продукти на своите клиенти.

Модемите са едни от най-важните компоненти на смартфоните, тъй като позволяват извършването на разговори и връзка към мобилните мрежи. Oпитите на Apple в тази насока ще бъдат подпомогнати от $1 млрд., които бяха платени за купуването на бизнеса с модеми на Intel през 2019г.

Сделката включваше придобиването на уникални технологии и чат от най-добрите специалисти на Intel. Все още не знаем кога ще видим първия iPhone, който използва новото поколение модеми на Apple. Teхнологичният гигант едва ли ще избързва като актуалното им патентно споразумение с Qualcomm изтича в края на 2025г.

Припомняме ви, че Apple вече създават W Series чипове за Apple Watch, както и U1 за прецизно локализиране в iPhone.

 

Още от Digital: Аpple премахва зарядните устройства и EarPods слушалки от всички комплекти на iPhone