Аpple предизвикаха голям интерес с премиерата на М1 процесора, който слага край на дългогодишното им партньорство с Intel. Всъщност под това име се крие модифициран процесор, който използва архитектури на ARM, но е проектиран от Apple. Вече видяхме и първите лаптопи на компанията, които използват Apple M1.

Това е само първият чип от нова серия, която до две години ще извърши пълната транзиция от процесори на Intel към хардуер на Apple, който е базиран на технологии на ARM. В голяма степен стратегията на компанията дублира начина, по който разработват Apple A процесорите за iPhone.

Първоначалните резултати от бенчмаркове показват, че лаптопите с Apple M1 демонстрират производителност сходна с най-мощния хардуер на Intel. Вече е стартирала работа над следващите поколения процесори, които да наследят Apple M1.

Предстоящите чипове ще използват по-модерни технологии, които гарантират по-бърза скорост на работа и по-ниска консумация на енергия. Сега разбираме малко повече за подобренията, които ни очакват през 2021г.

 

 

Според нова информация Apple експериментират с подобрена версия на Apple M1, която има 32 ядра. Очаква се 16 от тях да бъдат "High Performance" модули, а другите да са "Efficient" ядра, които оптимизират консумацията на енергия.

Новият процесор ще намери място в бъдещите версии на MacBook Pro, както и конфигурациите на iMac от ниския и високия ценови клас. Това ще се случи през следващата година. Ако не възникнат проблеми Mac Pro устройствата ще последват примера през 2022г.

Apple първо ще представят версия с 12 ядра с висока прооизводителност преди да увеличат цифрата до 20. Дългосрочната стратегия на компанията дори предвижда да видим 32-ядрени процесори от серията на по-късен етап.

По всичко личи, че плановете за разработка на хардуер от Apple са доста сериозни и ще са обект на внушителните инвестиции през следващите години.

 

Още от Digital: Могат ли Apple компютрите с M1 процесор да работят с Windows