Аpple прилагат различна стратегия, когато стане въпрос за дистрибуцията на собствени приложения за сметка на конкурентния софтуер на други разработчици. Независимо разследване на New York Times и Wall Street Journal показа доказателства за подобни практики още преди две години. Обвиненията са насочени към манипулиране на резултатите в App Store за сметка на собствените им приложения.

Технологичният гигант винаги е отхвърлял подобни твърдения и дори разполага със специален алгоритъм от 42 променливи, който не позволява да се манипулират резултатите в онлайн магазина. Оказва се, че все пак Apple са толерирали собствени приложения за сметка на конкуренцията в App Store.

Данни от имейл кореспонденция свързана с делото между Apple и Epic Games разкриват любопитни подробности. Шефът на App Search, Дебанкур Наскар споделя в своите съобщения за допълнителните инструменти, с които класират своите приложения, за сметка на конкуренцията.

Конкретният случай обхваща Files приложението, което се появява на първо място при въвеждане на заявката "Dropbox", съобщава TheVerge.

 

 

Публикуваните имейли включват разговори между шефа на App Search и главният изпълнителен директор на Еpic Games, Тим Суини. Съобщенията разкриват неговата изненада, че като въведе Dropbox в търсачката не само вижда Apple Files на първо място, но конкурентното приложение дори не се появява на първата страница на резултатите.

Обяснението на Apple е, че техния софтуер предлага интеграция на Dropbox. Включването на тага "Dropbox" в мета данните на Files му позволява винаги да се индексира на по-високо място. Промени в алгоритмите на App Store от юли 2019г. задълбочават тези практики и с други приложения.

Така например при търсене на "Music" в края на 2018г. първите осем заглавия, които ще видите са разработени от компанията, а именно Apple Music, Garage Band, iTunes Remote, Music Memos, Logic Remote, iTunes Store, iMovies и Clips.

Големият конкурент Spotify се появява на 23-то място, като това предизвика и дело на компанията срещу Apple с обвинения в нелоялни практики.

 

Oще от Digital: Oбвиниха Apple, че толерира измамите в App Store