Съдебният конфликт между двете компании тепърва ще се разраства и скоро започва следващото голямо дело, което ще ги противопостави в заседателната зала. Изслушванията свързани с казуса стартират на 15 април в Сан Диего, като Apple и хардуерните им партньори искат Qualcomm да плати финансово обезщетение в размер на $27 млрд. Обвиненията са свързани с нарушаване на антитръстовите правила и неспазване на клаузи в подписани договори между двете страни. Първата част от делото ще продължи около 20 дни.

 

Участието на хардуерните партньори на Apple не е случайно, тъй като лицензират патентите на Qualcomm, за да сглобяват и произвеждат устройства като iPhone и iPad. Двете компании са предоставили дълъг списък със свидетели, които ще дадат показания в съда, като в тях попадат и главните изпълнителни директори: Tим Кук на Apple и Стив Моленкопф на Qualcomm, съобщава CNet. Очаква се още високопоставени служители на други компании като Samsung и Motorola, както и независими технологични експерти също да дадат показания в съда.

 

 

Qualcomm притежава разнообразно портфолио от патенти свързани с 3G, 4G и 5G технологиите, които се използват масово в смартфоните. Проблемът в случая е, че Apple инструктираха своите хардуерни партньори да спрат да плащат такси на Qualcomm, тъй като компанията не е успяла да ги лицензира съобразно "справедливите, разумни и недискриминационни" (FRAND) стандарти на индустрията. Компаниите твърдят, че плащат на Qualcomm за технологии, които не използват и затова искат компенсация от $27 млрд.

 

Oще от Digital: Apple, Huawei, Intel, MediaTek и LG срещу Qualcomm - кой ще спечели войната за патенти