Аpple възнамеряват да последват стъпките на Microsoft в популяризирането на т.нар. "универсални" приложения, които изглеждат и функционират еднакво на всички платформи. Компанията вече работи над идеята да слее приложенията за macOS и iOS. Подобна интеграция може да се стане факт още през 2018г., предаде Bloomberg. По този начин разработчиците ще могат да създадат един интерфейс, който ще е достъпен и за двете операционни системи, независимо от големината на устройствата.

 

За да постигнат този ефект от Apple ще предоставят софтуерни инструменти за "автоматично настройване" на мобилните приложения. Това означава, че софтуера сам ще разбира на какво устройство се използва и ще се адаптира към неговите размери и функционалност. В това число са включени тъчскрийн командите на устройство с iOS, както и тракпада на лаптопите с macOS. Много е вероятно да научим повече подробности за сливането на приложенията за двете платформи през лятото на 2018г.

 

Традиционната конференция WWDC ще се проведе през юни, а основен акцент на нея ще са съвместните проекти между Apple и разработчиците. Първите "универсални" приложения за macOS и iOS eдва ли ще са достъпни преди есента на 2018г. Идеята на Apple е да улесни както самите разработчици, така и собствениците на устройства с двете платформи. Подобен ход ще подобри сигурността на софтуера и ще накара потребителите да изтеглят повече приложения.

 

Вижте как да открием и слеем дублиращи се контакти в macOS