Плановете на Apple да премине от процесори на Intel към собствени чипове, които са базирани на ARM архитектури не е нова. Това ще предостави още повече контрол над хардуера и ще намали зависимостта на компанията от външни производители.

Именно заради това Apple работи усилено над концепцията да замени Intel с по-евтини ARM процесори в бъдещите си устройства. Сега компанията официално потвърди тази промяна по време на WWDC 2020 събитието, а от данните разбираме, че първата версия на компютър с бранда Mac и новите процесори на Apple ще е достъпна за потребителите още преди края на годината.

Целият процес на транзиция ще отнеме около две години, твърдят още от Apple. Потребителите могат да очакват изцяло различно представяне, което се изразява в по-бърза скорост на работа и по-дълъг живот на батерията. Apple искат да разработят изцяло нова серия процесори за компютрите Mac по подобие на iPhone и iPad, които ще използват технологии на ARM.

 

 

Крайната цел на компанията е да въведе единна хардуерна архитектура между всичките продукти, които продава на пазара. Най-голям принос от подобно решение ще имат разработчиците, тъй като ще могат с едни софтуерни инструменти да създават заглавия за iPhone, iPad и macOS, съобщава Mashbable.

Toва ще им спести време и разходи, но също така ще предложи още по-атрактивни възможности да се забавлявате с любимите приложения. Информацията за преминаването към ARM процесори се появява броени часове след премиерата на macOS Big Sur - следващата голяма версия на десктоп операционната система.

Apple са разработили инструмент, с който разработчиците да конвертират настоящия си софтуер оптимизиран за чипове на Intel да работи с новите им процесори. Въпреки транзицията компанията ще продължи да осигурява поддръжка за Intel базираните устройства, които предлага в своето портфолио.  

Допълнително ще разберем повече за плановете на Apple, както и конкретни технически спецификации на първия компютър, който използва собствените процесори на компанията. 

 

Oще от Digital: Ще сложи ли Apple край на лаптопите с Intel процесори през 2021г.