Аpp Store се превърна в центъра на сериозен конфликт между компанията и разработчиците. През последните месеци компанията няколко пъти получи обвинения, че вреди на естествената конкуренция. Онлайн портала за приложения на iOS има важно значение за популярността на iPhone и съдържанието, което е достъпно за потребителите.

Apple таксуват разработчиците с 30% от приходите, но също така толерират своите приложения за сметка на конкурентните заглавия. Една от най-съществените разлики между Android и iPhone е, че мобилната платформа на Google предлага опция да изтегляте съдържание от външни магазини. Това не е възможно за iOS, заради затворения характер на мобилната екосистема, която изгражда Apple.

Потребителите имат достъп до повече приложения, но пък Android е по-уязвима на атаки с вируси и зловреден софтуер, заради свободата, която предлага. Apple защитиха своята политика с твърдението, че дават приоритет на сигурността на личните данни пред разнообразието от приложения.

 

 

Компанията се противопостави открито на т.нар. "Sideloading" метод, при който се инсталират APK файлове на устройствата с Android. Това не е възможно на iPhone и е причината конкурентните устройства да са изложени на 47 пъти повече вируси и зловреден софтуер, в сравнение с iOS. Aкo Аpple "отворят" своята екосистема ще създадат сериозни опасности за своите клиенти, съобщава BGR.

Регулаторите разследват доста активно компанията и това е само един от мотивите, с които създателите на iPhone защитават своята консервативна стратегия. Все пак остава отворен въпроса дали умишлено контролират App Store по такъв начин, че да вредят на естествената конкуренция.

 

Oще от Digital: Android или iOS предлага по-добра система за софтуерни ъпдейти