Проблемите на Huawei с американското правителство продължават да бъдат най-дискутираните теми в технологичната индустрия. Вече ви информирахме, че Google отне лиценза на Huawei, a Intel, Foxconn, Qualcomm и Broadcom спират доставките за компанията, заради търговската война. Негативните последици за китайския производител от тези решения тепърва ще се отразяват на бизнеса им, тъй като поставят сериозни въпросителни относно възможностите им да бъдат конкурентни в пазара на смартфони.

 

Американските производители също могат да станат жертва на агресивната политика на своето правителство. Пазарни наблюдатели на Goldman Sachs твърдят, че ако продуктите на Apple получат бан в Китай ще се стигне до спад в приходите на компанията от почти 30%. През последното тримесечие компанията е генерирала 17% от печалбата си от китайския пазар, които генерират около 29% от общите им приходи за периода, съобщава TechSpot. На годишна база подобна стойност ще премине границата от $15 млрд.

 

 

Финансовите измерения не са единствените проблеми за Apple oт подобна ситуация, тъй като почти всички смартфони с бранда iPhone се сглобяват в Китай. Преобладаващата част от поръчките се извършват във фабриката на Foxconn в Шънджън. В случай, че местното правителство отговори с подобни санкции ще е изключително трудно за Apple да изтеглят производството извън страната в краткосрочен план. Това ще се отрази, както на местната икономика, така и на екосистемата от продукти на компанията.

 

Oще от Digital: ЕС може да глоби Apple с $26.6 млрд. заради нелоялни бизнес практики