Когато Apple Maps стартира с iOS 6 през 2012 година, услугата беше непълна, неточна и понякога дори комична. През последните шест години обаче, Apple Maps постоянно се подобряваше благодарение на усърдната работа на компанията. Като следствие, дойде време, в което може да се водят дебати относно Google Maps срещу Apple Maps – коя услуга е по-добра.

 

От Make Use Of са се заели със задачата да изследват разликите и предимствата на двете услуги от гледна точка на потребителите на Apple, тъй като Apple Maps е достъпна само за хардуера на Apple.

 

Наличност

Услугата Apple Maps е налична за iOS, watchOS и macOS устройства. Това включва iPhone и iPad, Apple Watch и Mac (10.11 El Capitan или по-късна версия). Няма налична версия за браузъра.

 

Google Maps е налице за почти всяко съвремено устройство. Има приложения за iOS и Android, за смартчасовници, в това число и Apple Watch, освен това има и уеб версия, която е достъпна от всеки браузър. Google предлага и Google Earth, който използва голяма част от същите данни.

 

Бизнес модели


Макар, че използваемостта е важна, не би било справедливо да се пренебрегва разликата в начините, по които двете компании се отнасят към неприкосновеността на личния живот на потребителите си. Това до голяма степен се дължи на бизнес моделите на Apple и Google, които приемат напълно различни подходи.

 

Apple е хардуерна компания. Тя печели пари от продажбата на хардуер, но много повече от софтуера си. В резултат на това, когато използвате Apple Maps, голяма част от изчисленията и получените данни съществуват само на устройството ви. Apple събира и предоставя на трети страни само малка част от данните ви, толкова колкото да може да си свърши добре работата, която очаквате от нея.

 

Не може да се каже същото за Google. Google е компания за данни. Печалбите на компанията идват от реклами и от анализи, така че всеки потребител, който използва една от безплатните услуги на Google, предлага и данните си на компанията, която печели чрез тях пари от трети страни. Така че, когато влезете в Google Maps и други продукти на Google, вашите търсения и данни, цялата ви дейност се свърза с вашия акаунт компанията ви изгражда профил. След това, дори когато не сте влезли в профила си, Google използва уникални идентификатори, за да споделя данните ви между браузъри, платформи и устройства. Разбира се, това е за наше удобство, но по този начин компанията печели на наш гръб.

 

Точност

Google Maps се използва на милиард устройства всеки месец. Apple няма как да се конкурира с пълния обем информация, която Google Maps има на разположение. Тъй като Apple Maps е ограничена стриктно до устройствата на Apple, наборът от данни естествено е много по-малък.

Google купи сателитната компания Skybox за $ 500 милиона с цел подобряване на точността на услугата си. Компанията също така разполага с огромен брой служители, които проверяват и коригират проблемите с услугата. В резултат на това Google Maps е много точна и добра услуга.

 

Що се отнася до Apple Maps, то тя е достатъчно добра за ежедневна употреба, особено за градските райони. Но ако пътувате в провинцията, няма да сте доволни от нея.

 

Интеграция

Една от областите, в които Apple Maps превъзхожда Google Maps, е нейната интеграция на ниво операционна система. Например, можете безпроблемно да изпратите маршрут безжично от вашия Mac до вашия iPhone само с едно докосване. След това, поддръжката на Siri ви позволява да създадете маршрут само като питате, а ако използвате календара за iOS за срещи, ще получите нотификации за трафика.

 

Разширенията ви позволяват да използвате приложенията за споделено пътуване Uber и Lyft в Maps, заедно с интеграцията на OpenTable и Yelp.CarPlay ви позволява да се придвижвате удобно с колата си с помощта на Apple Maps. За да активирате или деактивирате разширенията на Maps, отидете на Settings > Maps.

 

Шофиране и навигация

Както Google, така и Apple Maps предлагат навигиране, информация за обществен транспорт и упътвания за шофьори. Докато шофирате, Google може да ви е от полза по много начини: предоставя насоки при шофиране, предлага възможност за избор на гласова навигация, разполага с опция за Google Street View интеграция, посочва лентата за движение, от която ще ви е най-удобно да заявите, лесно може да намирате къде сте оставили автомобила си, и др.

 

Apple Maps предлага повечето от тези функции, но Google Maps често пренасочва маршрути, когато открива проблеми с трафика, докато Apple не са добри в това.

 

Обществен транспорт и велосипедни маршрути

Както Apple, така и Google Maps предоставят информация за обществения транспорт, но подробността на информацията предоставена от двете услуги може драстично да се различава в зависимост от това къде живеете. Ако зависите силно от обществения транспорт, изберете приложението, което най-добре се интегрира с инфраструктурата на вашия град.

 

Що се отнася до велосипедните маршрути, Apple Maps няма поддръжка, а Google Maps има филтър, предназначен за показване на велосипедни маршрути. Това включва пътища с велосипедни алеи, специални вело пътеки, както и по-тихи улички.

 

Визуализация

Няма съществена разлика между двете приложения от визуална гледна точка. И двете услуги предлагат векторни карти, сателитни снимки и 3D изображения, но Google предлага и теренни снимки. Street View е много полезен, ако например, търсите подходящо място където да живеете, защото може да получите добра представа за района.

 

Последната функция, която Google Maps предлага, а Apple Maps не, е възможност за офлайн ползване. Докоснете бутона за меню в приложението, изберете „Offline Maps“ и изберете област, която да се запише на вашето устройство.

 

Вижте как да използваме Google Maps когато пътуваме