Apple вече са задействали процеси за изместването на производствения капацитет на хардуер извън пределите на Китай. Технологичният гигант планира да започне да създава голяма част от популярните си продукти като AirPods, iPad и Apple Watch в съседен Тайван. Причината за неочакваната промяна в стратегията на компанията са заплахите свързани с коронавируса. Ограниченията в производствените съоръжения, които създава заплахата от зараза с Covid-19 са накарали Apple да предприемат незабавни действия за диверсификация на веригата си за доставки.

 

Стратегията на компанията предвижда да поддържа активни няколко различни локации за производство на AirPods, iPad и Apple Watch. Първоначално ще се създават малък брой устройства от тези серии в Тайван, но идеята е периодично техния брой да се увеличава. Apple също така ще продължат да поддържат връзка с мрежата си от партньори на територията на Китай, докато тече борбата с коронавируса. Според анализаторите компанията се стреми да измести около 30% от цялата си продукция в Тайван през първата половина на 2020г., съобщава 9to5mac.

 

 

Ако заводите в Китай заработят на максимален капацитет до края на месеца е възможно Apple да възстановят нормалните нива на доставки в средата на март. В случай, че правителството в страната забави подобни действия заради мерките за борба с корона вируса това ще се отрази на компанията. Apple не е единствената засегната компания от специфичната ситуация в Китай, тъй като това ще се отрази на цялата мобилна индустрия. Пазарните наблюдатели прогнозират спад в продажбите на смартфони, умни часовници и други смарт джаджи в следващите месеци.

 

Още от Digital: Ще се превърне ли Apple в жертва на собствения си успех през 2020г.