Apple отново обвиниха своя най-големия конкурент в мобилната индустрия, че използва неправомерно пет техни патента. Оказва се, че три от тях са свързани с дизайна на смартфоните и са силно застъпени в устройствата от бранда Galaxy. Любопитното е, че Samsung не оспорват факта, че нарушават интелектуалната собственост на Apple, използвайки въпросните технологии. Големият конфликт възниква заради финансовите параметри на компенсацията, която компанията иска да получи, информира AndroidPolice.

 

Адвокатите на Samsung твърдят, че трябва да платят сума от порядъка на $28 млн., което е драстично по-малко от исканите $1 млрд. от Apple. Eдинствената роля на съда е да изчисли параметрите на съответната неустойка, тъй като и двете страни са на едно мнение.. Делото се очаква да се проточи дълго, защото Samsung ще обжалват всяко едно решение, което не ги устройства. Основната дилема е дали трябва да се плати цената на всички компоненти на смартфон или само на тези, които нарушават патентите на Apple.

 

 

Аpple твърдят, че Samsung са се облагодетелствали с около $1 млрд. от продажбата на устройствата, които използват технологиите им. Корейската компания поддържа тезата, че един смартфон има много компоненти и трябва да платят единствено за онези от тях базирани на съответните патенти. При всички положения този съдебен конфликт ще изостри допълнително отношенията между двете най-популярни имена в мобилната индустрия. Времето ще покаже дали Samsung отново ще трябва да платят подобна сума на своя конкурент.

 

Oще от Digital: За първи път от пет години Apple продадоха повече смартфони от Samsung