Милиони фенове на технологиите от целия свят очакваха есента на 2018г. за да станат свидетели на новите премиери в семейството на Apple. Това бяха смартфоните iPhone XR, XS и XS Max.  Дни след светованата премиера, най-скъпият и добър от тях е в ръцете на Digital.bg за тест благодарение на А1. Какви са първите ни впечатления от смартфона, какво ни хареса в него и какво не, ще разберете в това обзорно видео ревю. Обзорно, защото дори в момента екипът ни подлага iPhone XS Max на какви ли не изпитания, резултатите от които ще разберете в близките дни.

Да започнем първо малко разсъждения около имената на новите смартфони на Apple. ОК, да приемем, че името миналогодишният модел iPhone X идваше логично обяснение, защото това е реимската цифра десет. Тази година Apple анонсираха моделите си като "десет" R, S и S Max. Къде е логиката?! Римска цифра в комбинация с английска буква. Така, че ако наричате моделите "хикс" R, S и S Max - напълно ще ви разберем, защото и ние вече започнахме да се объркваме с тези наименования.

 

От трите модела iPhone XS е най-малко интересен, защото е почти пълно копие на миналогодишният iPhone X. Идентичен дизайн и размери със същите цветове към които е добавен златен. Същият размер на дисплея и резолюция, идентична селфи камера и основна с минимално изменение, ъпгрейд при хардуера, един вариант с повече памет и малко по-добра iP защита.

 

 

Това е - iPhone XS е същият X с малко подобрения, а да всъщност батерията му е с малко по-малко заряд от тази на предшественика. iPhone XR е ценово достъпното предложение от трите модела и определено ще ни бъде интересно да го тестваме, след като върнем XS Max който всъщност е доста скъп.

 

 

Реално съдържанието на тази кутийка струва колкото не лош автомобил. Така е - суетата изисква жертви. Едно от основните качества на iPhone е имиджът му на смартфон който ползват преуспелите. Цената на топ модела във версията с 512 GB памет е около 3300лв. Има и по-бюджетен вариант с 64GB памет, макар че "бюджетен" не е най-точната дума за смартфон с цена около 2500лв.

Въпреки супер високата си цена обаче, iPhone XS Max е един доста интересен и функционален смартфон. На първо място, защото Apple най-накрая ни предлагат нещо с достатъчно голям дисплей който може да се конкурура със Samsung Galaxy Note9 и другите бизнес смартфони. Като в същото време той е с по-малки размери спрямо Note9 в критериите височина и дебелина, но е по-широк и по-тежък.  XS Max е с 6.5" "Notch" дисплей който използва технологията Super AMOLED. Резолюция е 2688х1242 пиксела, а картината наистина впечатляваща. 

 

Най-накрая iPhone е Dual SIM...нооо не точно. Едно на ръка версията с 2 SIM карти е само за Китай и друго - втората SIM карта не е физическа. За разлика от миналогодишният флагман на Apple, iPhone XS Max е с надградена до IP68 птоекция. Тоет телефонът вече може да бъде потапян във вода с дълбочина ддо 2 метра за до 30 минути, а не както преди до метър и половина. Четец на пръстови отпечатъци няма, отключването на телефона става с помощта на Face ID.

 

 

Хардуерът е поверен на 6-ядрен процесор Apple A12 Bionic. Той е разделен на 2 по-бавни Vortex и 4 по-бързи Tempes ядра. Парнират 4-ядрено GPU и 4GB RAM памет.  Операционната система е iOS 12. Факт, телефонът върви светкавично бързо и безпроблемно, но в софтуера не липсват дразнещи и нелогични елементи, като например, че при браузване, ако искаш да се върнеш на зад, трябва да скролнеш страницата нагоре или надолу преди да го направиш, но не и от статично място където преди това си чел например текст.

 

Камерите на Apple iPhone XS Max са две върху гърба с 12MP еквивалент, като едната е широкоъгълна на 26мм, а другата телефото на 52мм. При тях размерите са съответно 1/2.55" и 1/3.4", а апертурата f/1.8 и f/2.4. Максималното качество на видео записа е 4K, a във Full HD можете да снимате с 240fps. Предната селфи камера е 7MP.

 

Батерията на смартфона е Li-Ion акумулатор с нестандартните 3174 mAh заряд. Новият iPhone XS Max поддържа безжично зареждане и може да се зарежда бързо до 50% за 30 минути...но...ако си купите допълнително Fast Charge зарядно, защото такова в комплект с телефона няма. А и как би имало, при положение, че е толкова евтин.

 

Последното разбира се е в кръга на шегата, освен ако не сте петролен шейх за който тези над 3000лв за смартфон не биха представляваали проблем. Разбира се, можете да си вземете iPhone XS Max и с малко по-ника цена при подписване на договор с мобилен оператор. При A1 най-ниската цена е 1950лв.