Вижте още Видео ревюто: iPhone XR - Цена, дизайн, размери и цветове

 

Тези от вас които следят видео ревютата в Digital.bg и имат по-набито око, вече разпознаха, че това в ръката ми е iPhone XR. Издадоха го дебелата рамка около дисплея и увеличените размери на които обърнахме внимание в първата част на видео ревюто посветено на този нов модел. Ако сте пропуснали да я гледате, директен линк към видеото има над тази статия. А сега е време да продължим напред със следващите компоненти които тествахме специално за вас.

 

Като размер iPhone XR се позиционира някъде по средата между 6.5-инчовият XS Max и 5.8-инчовите X и XS. Тук диагоналът е 6.1". За разлика от другите изброени телефони, чиито дисплеи са Super AMOLED, тук използваната технология е IPS LCD, което неминуемо води до някои недостатъци. Основният разбира се е по-дебелата рамка на която обърнахме подобаващо внимание в първата част на ревюто ни.

Вторият недостатък се крие в пресъздаването на цветовете, които не са чак толкова живи и реалистични, но реално разликата не е фрапираща. Както и сами виждате всички изображения които пресъздава дисплея на XR са достатъчно хубави. По-важното е да отбележим ,че HD резолюцията на дисплея на iPhone XR е съпоставима с тази на хубав смартфон от преди 5 години.

 

1792x828 пиксела водят до само 326ppi плътност което си е откровено малко. Въпреки това обаче Apple са постигнали добро качество и очертанията на пикселите са видими, само ако се вгледаме от съвсем близко разстояние. Яркостта е достатъчно висока и не отстъпва по нищо на тази на другите 3 Айфона. Дисплеят е добре видим когато сме навън и грее слънце, а ъглите на странично виждане са почти водоравни. При работа на тъмно, адаптивната яркост се регулира достатъчно бързо и не изпитваме умора след продължително четене на текст. Още повече, че дисплеят има различни настройки и режими които щадят очите ни.

 

Независимо, че е по-малък от XS Max, върху дисплеят на XR се събира същото количество съдържание, с което не може да се похвали iPhone X. Тоест можете да сте спокойни, че дисплеят на iPhone XR е достатъчно функционален.

За разлика от Айфоните до 8-цата които не можеха, дисплеят на XR има възможност да се активира с почукване. Тук обаче случайно открихме нещо интересно и нетипично. При почукване, този iPhone звучи като кух, сякаш под дисплея има празно пространство. Сами ще усетите разликата, тук ще почукнем няколко други смартфона които имаме под ръка. При тях определено звукът е къде къде по-плътен. Не че е от особено функционално значение за XR, но беше интересно да се отбележи.

 

Нещо с което са свикнали феновете на Apple, но не и тези използващи Notch дисплеи на други марки е невъзможността да извеждате падащото меню с допълнителни настройки, когато плъзгате пръст от средата на дисплея. Това се случва, само когато правите слайда от самият Notch. За сметка на това пък можем да похвалим Apple, че при гледане на снимки и видео онлайн или в галерията,  можете да отворите кадъра в извивките.

 

 

При iPhone XR вече я няма технологията 3D Touch, тя е заменена от новият Haptic touch. Разликата е осезаема, и тази промяна ще определим като недостатък, защото вече не можем да се наслаждаваме на механичното усещане което ни дава 3D Touch. Също не можем да използваме и някои функции за които подробно ще ви разкажем когато тестваме софтуера на смартфона. Това разбира се не е всичко което ще разгледахме и тествахме в новият iPhone XR. Със сигурност има и още интересни неща които предстои да научите за устройството. Това ще се случи в следващите части на нашата обзорна видео поредица. Както обичаме да казваме – интересното тепърва предстои.