Вижте още видео ревюто: Заслужава ли си Apple iPhone XS Max - Тест на хардуер, софтуер, батерия и камера 

 

Както знаете, Digital.bg е мястото, където винаги преди всички останали можете да видите най-новите и интересни технологични продукти. Днес няма да правим изключения и премиерно ще ви покажем един смартфон който Apple представиха в средата на миналия месец, а от няколко дни вече се предлага официално и в България. Уважаеми дами и господа, в това обзорно видео ревю ще ви покажем iPhone XR който получихме първи благодарение на А1. Ще споделим с вас впечатленията си от устройството, какво ни хареса в него и какво не.

Да започнем с кутията и окомплектовката. Тук има слушалки, игла за отваряне на SIM слота, кабел за пренос на данни и обикновено зарядно с което не можете да заредите смартфона си бързо. Но пък Apple по традиция са оставили 2 лепенки които гордо да залепите на задния прозорец на колата си, за да знаят всички, че използвате техен продукт. Можете да залепите едната и върху гърба на Айфона, в случай, че искате отхапаната ябълка да се вижда от по-далече. Тук идва момента да отбележим, че iPhone се е наложил като имиджов телефон и символ на социален статус, така че показността му е присъща.

 

Десет Ер или Хикс Ер както много хора го наричат, не е първият нестандартен опит за промяна при Apple. Ще ви припомним, че през 2013г. в продажба се появи iPhone 5c – пластмасова бюджетна версия на тогавашният флагман iPhone 5s. Цветовете на XR са ни познати именно от него, с тази разлика, че при 5с освен черно, червено, жълто, синьо и розово, имаше и тревисто зелено. При новият модел материалите са по-луксозни - периферията е алуминиева, а гърбът стъкло което се цапа изключително много.

 

Смартфонът е доста масивен и тежи цели 194г., което е значително повече в сравнение с Huawei P20 Pro и LG G7 ThinQ които са със същият диагонал на "Notch" дисплея - 6.1". Те тежат съответно 180гр и 162гр. По същият начин стоят нещата и по отношение на дебелината и ширината. Работата с дисплея с една ръка е почти невъзможна. Изображенията които виждаме на дисплея изглеждат добре, яркостта също е висока, но чисто статистически - тук имаме доста слаба резолюция. 1792х828 пиксела звучат малко несериозно за смартфон с тази цена. Плътността на пикселите за 1“ е същата както тази на iPhone 5 от 2012г. – 326ppi.

 

Дизайнът на iPhone XR е ефектен и запомнящ се, като най-важното е, че макар и по-евтин от XS и XS Max, XR е останал водоустойчив. Корпусът му е с IP67 протекция която позволява потапяне във вода с дълбочина до метър за до 30 минути.

 

При по-скъпите му събратя дълбочината е 2 метра, което не е чак толкова съществена разлика. iPhone XR е Dual SIM, но не можете да се възползвате от втората SIM карта, защото тя е виртуална e-SIM. В Китай има XR с две физически карти, така че можете да попаднете и на такъв телефон, но той ще е от така нареченият „сив внос“. Високоговорителите на смартфона са два и са също толкова силни колкото на iPhone XS.

 

 

Нещо за което можем да поздравим Apple е, че при XR са интегрирали същият 7nm централен процесор както при XS Max. Това е 6-ядреният Apple A12 Bionic. Единствената разлика е, че тук RAM паметта не е 4GB, a 3GB. iPhone XR се предлага в 3 варианта с вградена памет 64GB, 128GB и 256GB. Практиката ни показва, че първият е крайно недостатъчен, защото от 64, 5GB са заети за оперативни нужди, а останалите 59GB не могат да се увеличат чрез microSD, защото по традиция за Apple, слот за карта памет в телефоните им никога не е имало.

 

 

Камерите на iPhone XR са същите както тези на XS и XS Max, с маааалката разлика, че вторият 12MP телефото обектив върху гърба липсва. Разбира се, скоро в подробно видео ревю, ще ви покажем нагледно как снимат останалите 3 камери на смартфона.

 

Батерията на iPhone XR е Li-Ion с 2942mAh заряд. Тоест с 284mAh повече от тази на iPhone XS, който е дори и с по-малък диагонал на дисплея, но с технология Super AMOLED, доколкото тук имаме IPS LCD. XR поддържа бързо зареждане, но трябва да си купите бързото зарядно допълнително.

И на финала на това обзорно ревю сме оставили цената, която винаги е определящ фактор при избора на всеки смартфон. XR е най-бюджетният от трите нови Айфона, но „бюджетен“ определено не е най-точната дефиниция за смартфон с цена от 1650лв за 64GB версия и 2000лв за модела с 256GB памет. С по-ниска от тази цена реално са флагманите на конкурентните марки на Apple.

 

 

Визираме – Huawei P20 Pro, Samsung Galaxy S9 и LG G7 ThinQ. Така че дали изборът на iPhone XR е удачен остава отворен въпрос с големи въпросителни в края??? Във формата за дискусии тук долу, ще се радваме да чуем и вашето мнение по въпроса.