Вижте още: Как снима Huawei Mate 10 Pro - Тестови Снимки и Видео

Вижте още: Как снима iPhone X - Тестове на Камерите (Снимки и Видео)

 

Благодарение на серия от видео ревюта които Digital.bg им посвети, вече ги познавате добре - това до мен са Apple iPhone X и Huawei Mate 10 Pro. Два несъмнено много интересни смартфона които постоянно се състезават за титлата "Най-добър Смартфон за 2017г."

 

Съпоставка на Apple iPhone X и Huawei Mate 10 Pro

 

В това ревю ще направим един пряк дуел между двата или по-конкретно между камерите им - основните и предните селфи. Очакват ви множество тестови снимки и видео, като целта ще бъде след това всеки от вас сам да може да каже, кой от двата смартфона снима по-добре.

 

Двойнаите камера на iPhone X и Huawei Mate 10 Pro

 

Както вече знаете и двата смартфона има двойни камери, но ефектите които се постигат с тях са малко по-различни. При Айфона втората камера служи основно за оптично приближаване, а при Хуауея за монохромни снимки. Иначе и двата смартфона правят снимки с дълбочина на кадъра с така нареченият ефект "боке". 

 

Технически Характеристики

Като технически характеристики, Leica камерите на Mate 10 Pro превъзхождат тези на iPhone X. Основният сензор е 20MP, а вторият 12MP - доколкото "ябълката" има два 12MP сензора.

 

 

В резултат ако направим две снимки с двата телефона и последствие изрежем един и същи малък детайл от тях, този на 10 Pro, ще бъде с по-висока резолюция и следователно качество.

 

 

Следващата характеристики е светлосилата - при Mate 10 Pro тя е f/1.6, а при iPhone X - f/1.8. Това би значило, че първият трябва да прави по-качествени снимки при по-ниска околна осветеност. Да тестваме.

 

 

Превъзходството на iPhone X е неговият оптичен Zoom.  При Mate 10 Pro, Huawei са интегрирали така нареченият lossless zoom. Както виждате и при него ефектът не е никак лош.

 

 

Както вече казахме, Huawei Mate 10 Pro може да прави много красиви черно-бели снимки които стават чрез втората камера.

 

 

iPhone X също може да прави монохромни снимки, но това става софтуерно чрез филтър. Веднага ще забележите разликата в качеството на този тип снимки между двата смартфона. За съжаление снимките направени с iPhone X можете да видите само върху дисплея му.

 

 

След като ги сваляме на компютър, те се виждат така. Форматът е AAE и след промяна в JPEG се губи ефекта на филтъра и снимката вече е цветна.  

 

Снимки в Автоматичен Режим

По отношение на пресъздаването на цветовете в цветни снимки, някои хора предпочитат кадрите да са по-наситени и ярки, както при Айфона. Но това не е реалният цвят който виждат очите ни преди да сме снимали с камерата. Хуауея в това отношение е максимално реалистичен. Ето и серия от съпоставителни кадри чрез които можете да се убедите в това.

 

Разбира се тук до голяма степен спомага и изкуственият интелект който Huawei представиха за първи път при Pro. Той разпознава какво снимаме и автоматично прави настройките на камерата.

 

 

В тези снимки обърнете внимание на небето, акцентирали сме върху него. Сега пък ще направим съпоставка с близки снимки в така нареченият Macro режим.

 

 

Да погледнем и снимките с ефект боке. Разлика определено има, но в чия полза?

 

 

И двата телефона са със специални двойни светкавици, които чрез жълт и бял LED диоди постигат обща светлина която покрива основните температурни спектри. Целта е при осветяване, цветовете на обектите да се пресъздават максимално реалистично. Нещо което iPhone X няма, а Mate 10 Pro има е режима за ръчни настройки на камерата.

 

Видео и Slow Motion

Когато снима видео с 2160p качество, Huawei Mate 10 Pro има максимум 30fps, доколкото iPhone X има възможност за избор между 24/30/60fps. Във Full HD, Pro вече снима с 60fps, но пък Айфона увеличава на 120 и 240fps. Няколко съпоставителни клипчета ще намерите във видео ревюто по-горе. 

 

Предна Селфи Камера

Ето, че стигнахме и до предните камери, където чисто технически Huawei Mate 10 Pro има повече мегапиксели и по-висока апертура - 8 MP и f/2.0, спрямо 7 MP и f/2.2. Ето няколко съпоставителни кадъра и тук.

 

 

Готови ли сте да направите своя избор? Той ще е още по-труден, защото в класацията на DxOMark за камери на смартфони, тези двата имат равен брой точки - 97 и са позиционирани на втора и трета позиция. Сега очакваме във формата за дискусии по-долу и вие да напишете коментарите си, коя от камерите според вас прави по-добри снимки?

Двойната камера на iPhone X

Двойната Leica камера на Huawei Mate 10 Pro

 

Ако пък още не сте сигурни – над тази статия сме приложили директни линкове към фотографските видео ревюта които преди време посветихме на двата смартфона.