Вижте още: Luxo Glitter - Lightning кабел за iPhone с MFI сертификация

 

Как се чете iPhone X ?

Това ревю ще започнем с малко размисли около името на новият юбилеен смартфон на Apple. При положение, че до момента американците използваха само арабски цифри за името на своите iPhone-и и изведнъж римска цифра. Малко е объркващо и много потребители наричат смартфона iPhone Екс или iPhone Хикс, реално обаче това е iPhone Ten или на български Десет. Добре де, а какво ще се случи след 2 години, когато Apple трябва да представят тогавашният си нов iPhone с арабска цифра 10, или пък направо ще прескочат към 11?!

 

Apple iPhone X вече официално се продава в България

 

Всъщност това в момента няма абсолютно никакво значение, защото iPhone хикс, екс, тен или 10 е вече в България и Digital.bg ще е първата българска медия която благодарение на Мтел ще ви го представи обстойно в серия от видео ревюта.

 

Какво има в кутията

За тези от вас които се интересуват, какво има в кутията на iPhone X, ще отговорим много лесно – същото каквото и в кутията на iPhone 8.

 

 

Това са слушалки, игла за отваряне на гнездото за SIM, зарядно и lightning кабел.

 

Дизайн

Дизайнът, ооо да дизайнът - iPhone X е един много красив телефон в две цветови разновидности черна (Space Gray) и сребриста (Silver). Това е телефон с направо огромен дисплей, който няма почти никаква рамка. Нещо което до този момент никой друг производител не е правил. Да, имали сме например V-серията на LG (вижте видео ревюто на LG V10) при която горе имаме втори допълнителен дисплей, но при iPhone X основният дисплей и двете му извивки горе са едно цяло.

 

В дизайна на iPhone X основен акцент е дисплеят

 

Дисплеят на X е най-голямата му отличителна черта от всички други айфони които сме виждали до момента. По тази причина можем спокойно да го споменем още тук. Край, вече никой няма да ви пита „ммм това iPhone 7 ли е? …или беше iPhone 6 това или 8?!”. Всеки знае…това е iPhone X. По същата причина и скоро едва ли ще се появят реплики които да не си личи от няколко метра, че са фалшиви.

 

Невъзможно е да се направим дисплей Реплика на този при iPhone X 

 

Иначе дори и да поставите по лице своя X върху масата, той отново няма шанс да бъде сбъркан с който и да е друг iPhone. Издава го разположението на камерите, които вече са една под друга. За съжаление, те отново стърчат извън корпуса.

 

Камерата на iPhone X стърчи извън корпуса

 

Да, разбираме, че тялото трябва да е колкото се може по-компактно, но не можеше ли камерата ако не в една равнина с гърба, да е поне с плавна преливка към него. Уви – не и този път.

 

Размери

Но колко всъщност е компактно тялото на iPhone X? Профилът му е 7.7мм (заедно с камерата 8мм), а останалите габарити 143.6мм x 70.9мм, което за 5.8” смартфон си е направо малко. Всъщност като се замислим, 5.8-инчовите смартфони не са никак много. Има още 3 и те са на Samsung, представените тази година Galaxy S8 и S8 Active както и малко старичкият Samsung Galaxy Mega 5.8 I9150 от 2013г. Х е значително по-малък от iPhone 8 Plus и респективно iPhone 7 Plus, а дисплеят му е по-голям.

 

Цветовете на iPhone X са черен (Space Gray) и сребрист (Silver)

 

Също така, ето още една интересна съпоставка на размерите на iPhone X спрямо тези на Nokia 7 - нов модел 5.2" смартфон който ви показахме неотдавна. 143.6 x 70.9 x 7.7мм срещу 141.2 x 71.5 x 7.9мм.

 

 

Дори и с намалени размери, iPhone X изглежда масивен. Основата на корпуса му е направена от забележете - медицинска стомана, а лицето и гърба са стъклени. Приятна изненада, за разлика от предходните алуминиеви Айфони които се пързаляха постоянно в ръката ни, този стои буквално като залепен за нея. iPhone X е с IP67 защита която му позволява потапяне във вода с дълбочина до метър за не повече от 30 минути, така че спокойно можете да говорите под душа или да слушате музика под дъжда.

 

iPhone X е с IP67 протекция и може да се мокри

 

Спомеавайки музика ще отбележим, че високоговорителите са стерео и имат доста силен и чист звук. В това можете да се убедите от следващият ни тест. По периферията на Apple  смартфона няма 3.5мм жак за слушалки. Връзката с такива може да става безжично или чрез lightning изхода долу. В слота за SIM карта, типично за iPhone няма място за microSD, а стандартът е nanoSIM.

 

 

Цена

При подписване на двугодишен договор, най-ниската цена в Мтел е 1699.99лв за iPhone X 64GB и 2000лв без 1 стотинка за тазси с 256GB. Без абонамент, цените за настоящи клиенти, членове на Mtel Club са съответно 2229.98лв и 2549.99лв. В Теленор за съжаление iPhone X е кодиран единствено към тяхната мрежа и не може да бъде закупен без абонаментен план. Телефона е наличен и в няколко търговски вериги. В Technopolis и Technomarket цената е една и съща - 2299лв (64GB) / 2649лв (256GB). В Istyle цените са съответно 2322лв / 2649лв.

 

 

В Emag вероятно е допусната някаква грешка, защото пише, че 256GB версия която е с изчерпана наличност се е предлагала за 2649лв, а в момента в наличност е iPhone X 64GB и струва цели 2898лв. 

 

Очаквайте

След като вече познавате добре дизайна, размерите и използваните в корпуса на iPhone X материали, сигурно си задавате въпроса – какви са техническите характеристики и нововъведения при дисплея, хардуера, камерите и батерията на новият флагман на Apple. Digital.bg ще задоволи любопитството ви скоро, във втората част на нашето подробно видео престоят много интересни факти. Не я изпускайте!