След като много потребители започнаха да се оплакват, че цените на смартфоните от висок клас станаха твърде високи, компаниите им отговориха с по-евтини версии на същите модели. Вече почти всеки топ модел има подобна версия, включително iPhone 11 и Samsung Galaxy S10e. AndroidPIT съпоставя двата модела, за да видим какво предлага всеки от тях.

 

Още от Digital: Най-интересните функции в iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone Pro Max

 

Дизайн и дисплеи

iPhone 11 има 6.1-инчов LCD дисплей с резолюция 1972х828 пиксела. Остава и прорезът в горната част на дисплея. Дизайнът е практически непроменен спрямо миналогодишния модел, но вместо пластмасов, вече и гърбът му е стъклен.

 

 

Galaxy S10e има 5.8-инчов OLED дисплей с резолюция 2280х1080. Вместо прорез, в дисплея има дупка за предната камера, която е разположена в горния десен ъгъл. Самият корпус е метален, има 3.5мм жак за слушалк, сензор за пръстов отпечатък отстрани.

 

 

Камерите

И двата телефона имат двойна камера. iPhone 11 разполага с два 12МР сензора, единият с широкоъгълен обектив, а другият с двукратно оптично увеличение.

 

 

S10e също има две камери, но едната е с 12МР и широкоъгълен обектив, а другата е с 16МР и „ултраширокоъгълен“ обектив.

 

 

Хардуер

iPhone 11 има новия процесор A13 Bionic, докато S10e използва Exynos 9820. Телефонът на Apple неофициално е с 4GB RAM, докато S10e се предлага във версии с 6GB и 8GB RAM. Вградената памет и за двата модела е в няколко версии, които са почти еднакви.  S10e има слот за microSD карти, докато iPhone 11 не предлага такава функция.

 

 

Софтуер

Очаквано, двата телефона имат различни платформи. S10e разчита на Android, като се очкава да получи и най-новата му версия. iPhone 11 ще излезе на пазара директно с новата iOS 13. Платформите имат своите различия от години, което е нормално. Днес и двете са доста развити и стабилни, като предлагат голям набор от функции и приложения.

 

 

Кой да изберем

iPhone 11 ще се предлага на цени от €799, докато Galaxy S10e струва €650, но тъй като вече е на пазара от няколко месеца, може да се намери и за доста по-ниски цени. Двете устройства надали ще разочароват почитателите и притежателите си, като изборът се свежда до два фактора – цената и личните предпочитания между Android и iOS, но поне в хардуерно отношение S10e предлага много повече спрямо iPhone 11.

 

Още от Digital: Продажбите на iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max в България започват на 27 септември