Едно от най-големите технологични събития всяка година е премиерата на новите поколения iPhone. Смартфоните на Apple са едни от най-продаваните в световен мащаб и винаги появата на всяко тяхно следващо поколение буди различни въпроси, размисли, позитиви и негативи. В това свое видео Digital.bg ще ви покаже всички основни акценти и нововъведения в моделната гама на iPhone, като ще ги съпоставим и с тези на някои популярни флагман смартфони на други марки.

 

 

За тези, на които е трудно да се ориентират в йерархията в новите смартфони на Apple, ще кажем, че 11 Pro и 11 Pro Max са флагманите, а стандарният iPhone 11 е поорязаната от към екстри бюджетна версия.  Макар че „бюджетен“ не е най-точното определение за телефон с цена от 1600лв., но пък другите два модела са 2300лв, и 2600лв., което си е значително повече. Като имайте предвид, че това са цените на вариантите с най-малко памет. Във вариантите с по-вече памет, цената достига 3300лв. Сега ще разберете какво ново Apple ви дава в замяна на тези пари и сами ще прецените – заслужава ли си.    

Чисто визуално, промяната в дизайна на новото iPhone поколение не е съществена в сравнение с X. Всъщност видимата разлика е само в задната част, лицето е на 99% еквивалентно на това на iPhone X. 11 Pro който е еквивалент на Х е една идея по-голям, по-дебел и по-тежък - 144мм на 71.4мм с дебелина 8.1мм и тегло 188гр, спрямо 143.6мм на 70.9мм, със 7.7мм и 174гр. Обърнем ли телефона наопаки, веднага забелязваме разположението на камерите, които при iPhone 11 са 2 на брой, а при 11 Pro и Pro Max са с една повече. Добавеният сензор е телефото с 2х оптично приближаване. Абсолютно същият, който преди година имаха и iPhone X и iPhone XS Max. Параметрите на 12MP камера са 1/3.4", 1.0µm, 52мм и апертура f/2.0. Това обаче в никакъв случай не е нещо впечатляващо, защото още през 2016г. Apple имах 2х оптично приближаване при iPhone 7 Plus, а днес вече доста смартфони имат 3х оптично, а Huawei P30 Pro, дори 5х оптично приближаване.

 

 

Също както при предишните поколения Iphone, останалите две камери са запазили мегапикселите си – 12, а основният и всичко останало –26mm, 1/2.55", 1.4µm и апертурата f/1.8, което малко ни озадачава, как ще се справят 11-ските с нощните снимки, които определено куцаха на iPhone до момента, Все пак обаче ъпгрейд има, защото е добавен ultrawide 13мм сензор, който покрива ъгъл на снимане от цели 120 градуса.  

 

 

Apple съобщават и за новият Deep Fusion помощник ри снимки. Той прави 9 снимки на куп - 4 преди натискането на спусъка, една продължителна по време и още 4 след това, като на база на тях софтуерно ще изгражда идеалният кадър. Интересна софтуерна функция има и при предната камера на новите Айфони. Slofy представлява Slow motion Selfy и е предназначено специално за феновете на социалните мрежи. 7MP FHD камера, доколкото тук мегапикселите са нарастнали на 12, а качеството на видео записа до 2160p.  Споменатото забавено селфи пък може да се снима с 1080p с до 120fps, което е доста ефектно. Предната камера вече има и жироскопична EIS стабилизация. Единствената ни забележка към селфи камерата е, че все още остава със светлосила f/2.2, което означава, че снимките при слаба околна светлина ще са огромно изпитание.

 

 

Очаквайте и втората част на това видео ревю, в нея ще ви покажем всички останали новости при трите разновидности на новият iPhone 11, като по този начин ще ви помогнем сами да си отговорите на въпроса „Заслужава ли си?“.