Apple и Qualcomm продължават да влошават отношенията помежду си, след като стартираха серия от съдебни дела, в които двете страни повдигат различни обвинения. Само след броени дни стартира поредното мащабно разследване, което ще ги прави една срещу друга в заседателната зала. Големият проблем в случая е, че изпълнителните директори на Apple и Qualcomm не поддържат добра комуникация и нямат никакво намерение да положат допълнителни усилия, за да изгладят различията извън съда.

 

Oт една страна Apple не разбират защо е необходимо 5% от цената на всеки продаден iPhone да бъде превеждана на Qualcomm, като част от лицензионните им споразумения. Успоредно с това компанията смята, че компанията иска твърде голяма сума за достъп до технологиите им, които трябва да са много по-достъпни за всички. Настоящият конфликт е изключително странен с оглед добрите отношения между Qualcomm в миналото, които изглежда завинаги ще останат в историята.

 

 

Aнализаторите са на мнение, че няма вариант двете компании да се разберат извън пределите на заседателната зала. Само след броени дни стартира мащабното дело, което ще доведе до налагането на глоби в размер на стотици милиони долари. По време на изслушванията ще видим не само най-големите имена в Qualcomm и Apple, но също много представители на доставчиците на компоненти. Делото между двете компании може да се отрази и на останалите брандове в мобилната индустрия. 

 

Oще от Digital: Apple, Huawei, Intel, MediaTek и LG срещу Qualcomm - кой ще спечели войната за патенти