През последните месеци двете компании заведоха серия от дела помежду си, които задълбочиха сериозно техния конфликт. От една страна Аpple поиска Qualcomm да платят $27 млрд. заради нелоялни бизнес практики, а от друга Qualcomm наложиха забрана за продажбите на седем модела iPhone в Китай. Нежеланието за компромис и намирането на оптимално решение между двете страни досега беше водещ акцент в отношенията между Apple и Qualcomm. Фактор, който накара много анализатори да предвиждат дълга съдебна битка. 

 

Изглежда, че това все пак няма да се случи, тъй като представителите на двете страни са провели срещи, на които са намерили общ тон. Дългоочакваният старт на делото между Qualcomm и Apple изненада мнозина с желанието им да разрешат своите патентни спорове и да се спестят продължителните дела. В случая става въпрос за всички обвинения на двете страни повдигнати в държавите-членки на ЕС, Китай, САЩ и другите страни по цял свят през последните две години, съобщaва TechSpot.

 

 

Съгласно споразумението им Apple са се съгласили да плащат лицензионни такси за технологиите на своя конкурент за период от шест години. В същото време Qualcomm се отказват от всички обвинения и ще продължат да доставят мобилни чипове за компанията. След като информацията за сближаването на позициите им стана публично достояние веднага доведе до увеличение на акциите на Qualcomm на борсата с 20%. Много е вероятно първият iPhone с поддръжка за 5G мрежи да използва именно модем на Qualcomm.

 

Още от Digital: Аpple и Qualcomm започват мащабно съдебно дело за милиарди долари тази седмица