Apple и Google вече разкриха плановете си да комбинират средства и усилия в разработването на общо приложение, което да помогне на властите в борбата с коронавируса. Плановете им предвиждат да използват Bluetooth, за да следят дистанцията между потребителите. 

Ако се приближите твърде близо до друг човек ще бъдете информирани, което важи и за случаите, когато потребител в близост до вас вече е бил болен от COVID-19. Използването на подобни методи може да се превърне в ключовото оръжие за превенция на разпространението на коронавируса. 

Двете компании от няколко седмици работят над общия проект и вече са готови с технолoгията, която ще се използва в общия софтуер за следене на COVID-19. Eдно от основните подобрения в iOS 13.5 ъпдейта, който Apple вече разпространяват до потребителите е интеграцията на "Еxposure Nofification API". 

Този софтуер ще е основата на приложението им за следене на COVID-19 и ще позволи на здравните агенции още по-точно, надеждно и ефективно да извършват мониторинг на потребителите от смартфоните.

 

 

Tрябва да отбележим, че "Еxposure Nofification API" не е приложение, а представлява пакет от софтуерни инструменти, които могат да се използват от приложенията на медицинските институции. 

Интеграцията на технологията ще гарантира, че софтуерните им решения ще работят максимално добре на устройствата с Android и iOS. Oбърнато е специално внимание на сигурността, тъй като системата няма да съхранява и споделя никакви данни със сървърите на Google и Apple. 

Всичко ще се случва на хардуера на самото устройство. Потребителите, които нямат желание да бъдат следени по този начин ще могат да изключат "Еxposure Nofification API".

Идеята е да се споделят Bluetooth сигнали между две устройства, а в случай на позитивен случай на коронавируса ще се проверяват тези идентификатори, за да се определи с какви хора е контактувал даден човек. 

Технологията на Google и Apple ще може да се използва безплатно от правителства и държавни агенции, ако смятат, че е необходимо и полезно за гражданите им.

 

Oще от Digital: Как Apple и Google ще предоставят достъп до приложението им за следене на COVID-19