Водещите технологични компании постоянно са обект на разследвания от регулаторните агенции по цял свят. Причината е огромното количество информация, с която разполагат за потребителите и често се проверява дали съхраняването ѝ не нарушава антритръстовите закони. Федералната комисия по търговия (FTC) издаде специално разпореждане "Special 6 (b) Orders", което е свързано с пет от най-големите имена в индустрията: Apple, Google, Amazon, Facebook и Microsoft. Въпросните компании е необходимо да предоставят допълнителна информация на FTC.

 

В случая става въпрос за данни свързани с всички придобивания извършени от : Apple, Google, Amazon, Facebook и Microsoft през последното десетилетие. Конкретният период обхваща 1 януари 2010г. и 31 декември 2019г. Технологичните компании не беше нужно да предоставят информация за тези сделки съгласно параметрите на настоящия "Харт-Скот-Родино (HSR)" закон в САЩ, съобщава PhoneArena. Неговите разпоредби също така не обхващат придобивания на стойност по-малка от $90 млн. Транзакции на суми от над $200 млн. досега не бяха обект на разследвания от FTC.

 

 

Все пак е необходимо технологичните компании да уведомят FTС и Mинистерството на правосъдието за предварително сливане, което надхвърля тази сума. Обикновено периода на одобрение е около 30 дни, през който регулаторите преценяват дали да подадат иск за блокиране на сделката. Ако срокът изтече без да бъде предприето подобно действие се счита, че придобиването може да бъде финализирано. Настоящите действия срещу Apple, Google, Amazon, Facebook и Microsoft имат за цел да се провери дали по-малките придобивния през последните 10 години вредят на конкуренцията.

 

Oще от Digital: Защо технологичните компании създават собствени шрифтове