Ако сте прочели нашата статия "Историята на часовниците", сигурно вече знаете, че първият часовник е изобретен от англичаните през 1275 година.  Тогава той служел само за показване на точния час, а днес часовниците са Smart и могат да изпълняват какви ли не функции, включително и да следят здравословното ни състояние за един от симптомите, които са характерни за COVID-19.
Става дума за функцията SpO2, която изчислява в реално време насищането на кръвта ви с кислород. Този показател се следи основно при спортисти, като чрез него се определя до колко те са добре подготвени, докато се подготвят за състезания.

 


Оказва се обаче, че SpO2 е не по-малко полезна и за масовия потребител, който иска профилактично да елиминира един от симптомите на COVID-19. По данни на (СЗО) Световната Здравна Организация, насищането на кръвта с кислород в човешкото тяло трябва да бъде  между 95-100% при здрав организъм.
От функцията SpO2, вече могат да се възползват притежателите на Smart часовници Huawei Watch GT 2, който Digital.bg в действие като персонален Smart треньор и идеален спътник при разходки в планина. Сега той вече ще бъде и верен помощник при диагностициране на COVID-19.

 

 

Новата версия на софтуера за Европа и в частност за България е 1.0.6.32 (за Китай версията е 1.0.6.26). Предвид сложният алгоритъм на приложението, обемът на ъпдейта не е малък (малко над 162MB) и за свалянето му ще трябват няколко минути. 
Бихме ви препоръчали да свържете смартфона си към домашната Wi-Fi мрежа, но реално можете да използвате мобилният си интернет, защото както знаем заради кризата с коронавирус - А1, Виваком и Теленор подаряват на своите абонати доста безплатни услуги, включително и интернет.
На дисплея на часовника си ще получите известие за налична актуализация. Плъзнете с пръст нагоре и ако GT 2 е свързан със смартфона ви, автоматично ще започне свалянето. Последствие SpO2 ще излезе като икона в менюто ви. 
Натискайки върху нея, трябва да следвате указанието да стоите неподвижно докато сензора в долната част на часовника измери насищането на кислород в кръвта ви и успоредно с това покаже моментният ви пулс.

 

 

От ъпдейта могат да се възползват и всички собственици на Huawei Watch GT 2e, който беше представен в края на миналия месец. Ще припомним, че той се явява по-спортна версия на иначе класическият Watch GT 2. Третият Smart часовник, който ще може да се възползва от новата SpO2 функция за измерване насищането на кръвта с кислород  е Honor MagicWatch 2, което не е изненада предвид, че компанията е дъщерна на Huawei. 

 

Още от Digital.bg: Huawei Mate Xs - Тест на дисплей, хардуер и батерия