Спомняте ли си времето когато играехме компютърни игри на десктоп машини с големи кинескопни монитори. Сега обаче е 2020г. и на тези устройства можем да гледаме само като на ретро джаджи, които да красят нашата колекция. Това уважаеми геймъри е един геймърски монитор от настоящето, който сякаш е дошъл от бъдещето. Digital.bg представя AOC AG272FCX6.

 

Още тук ще направим един акцент - хубаво е да обърнете внимание на последният символ в края на наименованието. Тази 6-ца показва, че пред вас стои новият модел, чийто предшественик носеше името AG272FCX. А разлика между двата има и тя е съществена. Основно по отношение на хардуера и на цената. Визуално също не липсват отличителни белези. Но в това видео няма да сравняваме двата модела, а ще се съсредоточим върху новият.

 

Ако търсите нещо елегантно и изчистено, AG272FCX6 определено не е вашият монитор или поне не и гърбът му. Ако обаче искате нещо, което да крещи на висок глас „Аз съм геймърски монитор!“, то това тук е правилният избор за вас. Гърбът на това AOC има разчупени форми, които комбинират сребристо, черно и сиво. Тук има сори LED осветление, което може да свети в червено, синьо или зелено. Така при игра на тъмно се образува един много ефектен ореол около монитора, ако е поставен пред стена. Мониторът има възможност за стенен монтаж с VEAS, но определено е по-ефектен с тази стойка, която имате в комплект с него.

 

 

Тя позволява регулиране във височина и в наклон. В горният край пък има удобна дръжка за носене. Една на пръв поглед обикновена екстра, която обаче много ни харесва е тази изскачаща от дясната периферна част кукичка или стойка. Тя е тук, за да можем да поставяме на това място слушалките си. Погледната в лице, AOC AG272FCX6 е доста по-изчистен, макар че отново има светещи типично геймърски елементи долу. Иначе рамка около 3 от страните около дисплея почти напълно липсва. Което допринася образите в дисплея да изглеждат като свободно движещите се, а не като затворени в нещо плътно, голямо и монолитно. Диагоналът на дисплея на монитора е 27", като специалното в него е извивката с радиус 1800R. Така не сте като страничен наблюдател на случващото се в играта, а сте част от нея.

 

Разбира се, за пълното геймърско изживяване допринасят и някои други, не по-малко важни фактори. Като например 100% SRGB покритие на цветовата гама, при която имаме не само всички цветове, но оттенъците им, което е много важно при дадени стилове игри. Контрастът на MVA панела е много висок - 3000:1. Така например в тъмни сцени в мултиплейър шутъри имаме предимство пред противниците си, дори да са се скрили в тъмното и да са с черен скин на играчите си.   

 

 

За разлика от предшественика си, който имаше 144Hz честота на опресняване, AGON AG272FCX6 вече може да се похвали с цели 165Hz. Това води до много по-динамична и реалистична картина по време на игра. Разликата е осезаема, за съжаление може да я видим само ние, защото вероятно ни гледате на монитори с доста по-ниска честота. Така, че ще трябва да се доверите на нашето мнение. Още нещо интересно е, че при повечето монитори, които могат да се похвалят с висока честота има един съпътстващ проблем. Те няма толкова добро време за реакция. При AG272FCX6, AOS обаче са решили проблема и мониторът има време за реакция от едва 1мс.

 

В характеристиките на монитора присъства AMD FreeSync, която неутрализира почти напълно неприяното, макар и леко насичане, което имат мониторите без тази технология. Също така в портфолиото от екстри намираме AOC Flicker-Free, който както знаем неутрализира неприятното за очите трептене. Наличен е Low Blue Light, който пък щади очите ви като намалява вредното за очите синьо лъчение.

 

 

В помощ на геймърите имат QuickSwitch контролер и джойстик с 5 посоки на движение. Те предоставят бърз достъп до игровите режими на AOC за FPS, RTS и индивидуални настройки. По периферията на монитора намираме 2 HDMI порта, DisplayPort, VGA и 2 USB 3.0 порта. Вграденото озвучение на монитора е доста силно. То се състои от 2 високоговорителя с по 3W мощност всеки. Към днешна дата AOC AG272FCX6 се продава в България с цена около 600лв.