Apple са известни със стриктният контрол, който налагат над iOS екосистемата, което позволява да гарантират максимална сигурност на своите потребители. Желанието на компанията да управлява всички процеси в App Store, обаче често е причина за критики. Напоследък темата е доста актуална, особено заради делото между Epic Games и Apple.

Teхнологичният гигант е обвиняван, че умишлено толерира своите приложения за сметка на конкуренцията. Важно е да отбележим, че 30% от приходите в App Store също се прибират от Apple и това е друга негативна практика, според някои разработчици. Собствениците на iPhone имат достъп до много приложения на Apple, които са предварително инсталирани.

Този важен елемент от стратегията на Apple, обаче може да стане в миналото, ако бъдат прокарани нови антитръстови регулации, информира Bloomberg.

 

 

Правителството в САЩ провежда сериозни дискусии дали да се забрани на Apple да инсталират предварително заглавия като iMessages, Safari и FaceTime в своите устройства. Идеята е всеки потребител да направи своя избор като изтегли софтуера, който иска да използва в iPhone.

Така регулаторите ще сложат край на практиката Apple да толерира своите приложения, а от друга ще даде важно предимство на разработчиците от трети страни. Промените могат да засегнат и останалите технологични комании, сред които Amazon и абонаментната Prime услуга, която предлагат в страната.

Очаква се през следващата седмица обсъжданията да продължат в парламентарна комисия, когато ще стартират реалните дискусии по темата. Въвеждането на подобен законопроект може да промени начина, по който използвавме iPhone и хардуерните продукти на Apple.

 

Oще от Digital: Oбвиниха Apple, че толерира измамите в App Store