Google продължават да работят усилено, за да разширят функционалностите на Android извън традиционните смартфони. Компанията тества множество идеи, с които да оптимизира интерфейса за устройства с по-големи дисплеи и умни часовници.Новата версия на платформата също така ще предлага поддръжка на смартфони с гъвкави дисплеи като Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X. Oт Google експериментират с функционалност, която да позволи приложенията да работят на по-големи дисплеи, като монитори и компютри.

 

Разработчиците на компанията вече имат достъп до тестов "Desktop Mode" режим, с който потребителите да свързват смартфоните към десктоп устройствата. По този начин ще могат да гледат любимото си съдържание на много по-големите им екрани. Другите предимства на "Desktop Mode" са свързани с използването на клавиатурата и мишката, което ще улесни значително въвеждането на текст и комуникацията от смартфоните. Създателите им трябва да променят интерфейса им по такъв начин, че да могат да работят на два дисплея. 

 

 

Предвидена е опция на единия екран да се възпроизвежда визуалното съдържание, а на другия да се показва виртуалната клавиатура. Активирането на десктоп режима ще позволи и да използвате "Live Wallpapers". Разработчиците ще имат пълна свобода да настроят как мобилните приложения да се адаптират към допълнителни дисплеи, към които са свързани. Интеграцията на "Desktop Mode" ще бъде едно от най-интересните подобрения в Android Q. Премиерата на платформата ни очаква през есента и отново ще е достъпна първо за смартфоните Pixel.

 

Oще от Digital: Как да инсталираме първата бета версия на Android Q