Android Pie предложи изцяло различна система за навигация на смартфоните, която позволява да ги управляваме с жестови команди. По този начин можете с плъзгания на пръстта в четирите страни на дисплеите да извършвате разнообразни действия. Eдна от идеите на компанията е Home бутона да бъде заместен от специална жестова команда. Google вече работят усилено и над подобрена система за навигация в Android Q, която ще предложи още повече възможности за жестови интеракции със смартфоните.

 

Начинът, по който работи системата наподобява сходната функционалност на iPhone, която е достъпна за собствениците им още от премиерата на iOS 11. Taка например едно плъзгане на пръстта в лявата страна на дисплея ще зареди автоматично последното използванo приложение, а същия жест в горната част отваря пълния списък с "Recent Apps", съобщава xda-developers. Софтуерните инженери на Google са променили и визията на анимацията, което допълнително прави превключването между отворените прозорци още по-плавно. 

 

 

Новата функционалност все още е достъпна единствено за разработчиците, които имат достъп до бета версията на Android Q и използват устройства Google Pixel. Системата в сегашния си вид предлага общо шест подобни жестови команди, но с течение на времето броя им може да се промени. Все още не знаем какви други подобрения ни очакват в подобрената система за навигация на платформата. Конференцията Google I/O през май е добра възможност да научим повече за плановете на компанията.

 

Oще от Digital: Как да инсталираме първата бета версия на Android Q