Смартфоните ни бързо се пълнят с множество приложения, като по-голямата част от тях дори не използваме редовно. И докато в някои случаи това означава просто взимане на малко място, в други ситуации приложенията продължават да консумират ресурси и енергия дори и да не ги използваме. AndroidPIT ни показва пет такива приложения, които е добре да изтрием.

 

Полезно: 5 приложения за Android, които е добре да пробвате тази седмица

 

Приложенията, които твърдят, че пестят RAM

Това е малко обща категория. Приложенията се нуждаят от RAM и често задържат малка част когато работят на фонов режим. Това им позволява да работят по-бързо и ефективно. Когато обаче се използва приложение за пестене или „чистене” на RAM, това кара затворените приложения да стартират наново и да зареждат информация на ново. А това коства ресурси, енергия и може да доведе до нестабилност на системата. Android вече е достатъчно развит да се справя с управлението на оперативната памет самостоятелно.

 

 

CleanMaster и приложенията за „чистене” като цяло

Ситуацията е сходна като с приложенията за чистене на RAM. Като трябва да се добави и допълнението, че те често изразходват и доста батерия. Кеш паметта може да се трие от Settings > Storage > Cached data > Clear cached data. Кеш паметта на отделните приложения може да се чисти от Settings > Apps > Downloaded > Clear cache.

 

 

Антивирусни приложения

Това е предложение, което ще предизвика полемика. Според AndroidPIT антивирусните приложения в голямата си степен са ненужни, защото Android Device Manager и Google Play Store защитават устройствата автоматично. Ако често се инсталират приложения от външни източници обаче, антивирусно приложение е добра идея.

 

Приложения за пестене на енергия

Реално, батерия и енергия се пести с намаляване на консумацията. За да може това да се постигне от приложение, то трябва да получи контрол над компоненти от Android, до които реални никое приложение не получава достъп. Това би било възможно само с т.нар. root или изключване на защитите на платформата и възможност за нейното модифициране. Малко потребители правят това, а и е препоръчително да се използва само от напреднали, които знаят какво правят и защо.

 

 

Фабричните приложения на производителя

Разбира се, не всички. Някои от тях са полезни. Но има и много, които не се използват, но те продължават да работят на фонов режим. Android позволява да подобни приложения да се деактивират. Това е частично решение, но все пак върши работа. То е възможно от Settings > Apps > избира се даденото приложение и от неговото меню се избира Deactivate. Пълно премахване на тези приложения в повечето случаи е възможно само след root.

 

Бонус: други приложения.

Може да прегледате Settings > Battery и Settings > Mobile usage. В тези менюта ясно се вижда кои приложения колко мобилни данни и батерия изразходват. Ако е твърде много, особено като се има предвид колко реално са използвани, е добре да се изтрият и сменят с други, по-добри алтернативи.

 

Още от Digital: 7 смартфона на българския пазар с безрамков дисплей, двойни камери и достъпна цена