Аndroid OS прекъсна доминацията на Apple в пазара на смартфони и продължава да е най-популярната платформа за мобилни устройства в света, като последните данни на анализаторите са поредното доказателство за нейната водеща роля в този сегмент. Информацията за последното тримесечие показва, че Google са разширили присъствието си за сметка на своя голям конкурент във всички ключови пазари, сред които САЩ, Китай и Европа, като се очаква тази тенденция да продължи с пълна сила и до края на годината, предаде VentureBeat. 

 

Aнализаторите успяват да изчислят, че в пет от най-големите пазари на европейския континент за този период устройствата с Android са генерирали 75.6 от продажбите, което е ръст от 7.1% на годишна база. В същото време мобилната платформа на Google може да се похвали, че вече притежава 65.5% от американския пазар, като в Китай тази стойност дори достига до 77%. Доминацията на Android OS в глобален мащаб е безспорна и показва, че Apple не може да намери ефективни начини, с които да се противопостави на тази тенденция, въпреки премиерата на новите си модели като iPhone SE.

 

Eдна от най-големите причини за тази тенденция е факта, че има все повече достъпни смартфони с Android на водещите производители, които отвличат вниманието на потребителите от устройствата на Apple. Другите фактори, които допринасят за нея са свързани с голямата популярност на новите модели като например Galaxy S7, които се радват на голяма популярност в глобален мащаб. Aнализаторите очакват тази тенденция да продължи с пълна сила и в следващите месеци до края на годината, когато Android OS ще стане още по-популярна в цял свят.

 

Вижте как можем да търсим с глас в Android OS без нужда от интернет