Google публикуваха най-новите данни свързани с дистрибуцията на различните версии на Android. Информацията е генерирана през седемдневен период, който завършва на 16 април и разкрива любопитни детайли за популярността на платформата. Най-интересната част от доклада на Google е, че Android Oreo вече захранва 4.6% от смартфоните на пазара, като 0.5% от тях вече са ъпдейтнали към Android 8.1, съобщава официалния блог на Android разработчиците. За сравнение през февруари тази стойност бе 1.1%. 

 

По този начин Android Oreo успява да изпревари за първи път Jelly Bean OS, която се използва от 4.5% от устройствата. Ice Cream Sandwich OS и Android Gingerbread имат дял от 0.4% и 0.3%, докато при KitKat тази стойност достига до 10.5%. Новите данни потвърждават, че Android Nougat продължава да е най-популярната версия на мобилната платформа и захранва 30.8% от всички смартфони. В момента Marshmallow OS работи с 26% от устройствата в глобален мащаб.

 

 

Компанията се надява пазарния дял на Android Oreo да продължи да се покачва в следващите месеци за сметка на по-старите версии на платформата. Въпреки опитите на Google ще е необходимо повече време, за да се преодолее напълно проблема с фрагментацията на Android. Напоследък се забелязват положителни резултати в тази насока, но има още много неща, които да се направят, за да се ускори разпространението на ъпдейтите до смартфоните с Android. 

 

Oще от Digital: Откъде идват някои от най-добрите функции в Android 8.0 Oreo