Google вече потвърдиха, че работят усилено над олекотена версия на платформата Android Оreo Go. Идеята за въпросния софтуер е да се използва от смартфони от средния и ниския клас, които не предлагат най-мощния хардуер. Компанията сега представи официално операционната система, която се казва Android Oreo Go. Новата платформа е оптимизирана специално да работи максимално добре на устройства с 1GB и дори 512MB RAM, предаде TheVerge.

 

 

За да постигнат този ефект инженерите на Google са разработили модифицирани "Go" версии на своите популярния приложения, които са с по-малки размери и предлагат ограничена функционалност от нормалните приложения. В това число влизат заглавия като Google Maps, YouTube, Gmail, Google Assistant и др. Oткриването на ефективен начин как операционната система да работи оптимално на най-скъпите смартфони и на устройствата от бюджетния клас е сериозно предизвикателство.

 

 

Google Android Oreo Go е с осезаемо по-малки размери и не натоварва толкова системните ресурси, както стандартната версия на Android. Собствениците на устройства с 8GB памет могат да очакват повече място за своите файлове и по-бърза скорост, заради софтуерните оптимизации в Google Android Oreo Go. В момента платформата е налична само за разработчиците и производителите, което означава, че ще трябва да изчакаме преди да се появят първите смартфони  Android Oreo Go.

 

Вижте как да настроим няколко потребителски профила в смартфон с Android