Google експериментират с различни идеи, които да ускорят разпространението на софтуерни ъпдейти за смартфоните с Android. Въпреки усилията на компанията това продължава да е голям проблем и е факт, че са нужни седмици и дори месеци на някои флагмани да получат актуализациите. Google разпространиха последните данни за популярността на различните версии на Android, които разкриват интересни детайли за дистрибуцията им по цял свят, предаде AndroidPolice.

 

Така разбираме, че Android 9.0 Pie вече захранва 10.4% от смартфоните с платформата, като цифрата представлява 150% подобрение, спрямо прогреса на Android Oreo през миналата година. Припомняме ви, че девет месеца след премиерата си Android 8.0 имаше дял от 5.7%. В момента тази версия на операционната система се използва от общо 28.3% от устройствата. Данните също така показват, че Android Nougat все още управлява 19.2% от всички смартфони с платформата.

 

 

Забелязва се тенденцията всички по-стари версии на операционната система да отчитат спад в позициите си. Единственото изключение е Android 8.1 Oreo, която e генерирала ръст от 7.9%. Очевидно е, че опитите на Google да отстрани фрагментацията на плaтформата постепенно започват да дават резултат. В следващите месеци дистрибуцията на Android 9.0 ще продължи да се увеличава за сметка на по-старите версии на операционната система, което определено е добра новина за потребителите.

 

Oще от Digital: Защо Android 9 Pie ще промени завинаги смартфоните