Размерите на смартфоните се увеличават с всяка изминала година. Това е една от водещите причини за слабите продажби на таблети. Потребителите купуват най-много устройствата с размер между 6" и 6.5", което се утвърждава като стандарт в индустрията. Производителите с Android експериментират с различни дизайнерски решения, които да им позволят да премахнат напълно рамките около екрана.

По този начин могат да ни предложат още повече пространство за мултимедия в предната част, като същевремнно запазят ултратънките размери на смартфоните. Вграждането на камерите в екрана е подходящ пример за технология, която ще доведе до оптималния безрамков дизайн. Колкото по-големи стават смартфоните, обаче толкова по-трудно e навигацията с една ръка.

Google смятат, че могат да допринесат за решаване на този проблем с премиерата на Android 12. Новата версия на операционната система ще предложи "One-Handed Mode" режим, който e създаден изцяло с идеята да улесни управлението на смартфоните, когато ги държим с една ръка, съобщава xda-developers.

 

 

За да постигнат този ефект Google ще ни позволят да минимализираме съдържанието в по-компактен прозорец на дисплея. Малка икона в горната част ще позволи да регулираме размера по такъв начин, че да е максимално лесно да работим с една ръка. Настоящата версия на функцията редуцира традиционния размер на екрана с около 40%.

Активирането на "One-Handed Mode" ще стват от менюто с настройки, като отворим "System>Gesture>One-Handed". Най-вероятно ще може да стартираме функцията и от традиционното меню с три хоризонтални черти и от Quick Settings панела. Първите публични версии на Android 12 за разработчиците ще ни разкрият повече детайли за новата функция.

Компании като Asus вече представиха режими за работа с една ръка и изглежда това ще е чат от ситемните настройки в новия Android.

 

 

Oще от Digital: Аndroid 12 ще позволи да споделяне Wi-Fi пароли с функцията Nearby Share