Google вече са насочили вниманието с към следващата версия на Android, която ще бъде представена официално през есента. Разработката на операционната система преминава в няколко ключови етапа. Първата тестова версия на Android 11 стана достъпна за софтуерните инженери през февруари 2020г.

Очаква се приблизително по същото време и сега да бъде налична Android 12 Developer Preview. По този начин ще може да проследим еволюцията на Android 12 и да разбираме повече детайли за новите функции в платформата. Въпреки, че остава месец преди да е достъпна първата публична версия на Android 12 вече разбираме за едно интересно подобрение в софтуера. 

Данни от Android Open Source Project (AOSP) конзолата потвърждават съществуването на функция за хиберниране на приложения. Идеята е да се блокира работата на стартирани програми, когато не са активни, което оптимизира работата на системата и освобождава свободна памет на смартфоните, съобщавa xda-developers.

 

 

Все още няма много детайли за начина, по който ще работи функцията. Можем да очакваме Google да предоставят повече възможности да контролираме целия процес на блокиране и оптимизация на инсталирания софтуер. Компанията предоставя опции да задаваме определен период или да активираме автоматично други функционалности на Android и вероятно по подобен начин ще работи предстоящата система за хибернация. 

Някои производители предлагат възможност да оптимизираме системата и да премахване неактивни приложения. В повечето случаи това важи до всяка компания. Google изглежда работят над унифицирaн инструмент, с който да блокират софтуер, за да подобрят производителността и освободят памет на смартфоните.

Аndroid 12 Developer Preview ще е налична преди края на февруари и тогава ще получим малко по-добра представа за насоките, в които Google ще разработват новата операционна система. 

 

Още от Digital: Android 12 ще улеснява инсталирането на алтернативни магазини за приложения