Google Play Services представлява важна част от екосистемата на Google, тъй като позволява на приложенията да взаимодействат със софтуера на компанията. По този начин имаме достъп до най-новите функции от популярни услуги като Google Maps. Aвтоматизираната платформа работи във фонов режим на смартфоните с Android и улеснява значително разпространението на софтуерни ъпдейти до устройствата по цял свят. Важно е да отбележим, че ако нямате инсталирана версия на Google Play Services не може да използвате приложенията на Google.

 

Това е начин компанията да ъпдейтва бързо своите услуги, както и да позволява на разработчиците да интегрират последните им софтуерни иновации към своите приложения. За максимално улеснение Google Play Services са създадени да функционират без да изискват интеракцията от страна на потребителите. Единствените устройства, които нямат могат да използват услугата са смартфоните с Android 4.1 и по-стари версии или нямат достъп до Google Play. Oт xda-developers сега откриха в кода на Google Play Services 20.12.14 доказателство за една нова функционалност.

 

 

Припомняме ви, че Google от няколко седмици провеждат тестове с първите версии на Android 11, чиято премиера ще е през есента. Разработчиците вече имат достъп до Developer 1 и Developer Preview 2 ъпдейтите, които разкриват и детайли за Google Play Serices. Оказва се, че компанията ще предостави още една функция за родителски контрол като част от Family Link. Tя предоставя възможността за добавяне на втори "Lockscreen" екран върху мобилните устройства, които използват децата. Данните в тази секция ще е различна от тази на основния Lockscreen.

 

Няма да е изненадващо, ако тази функционалност е достъпна единствено за смартфоните, които получат ъпдейт към Android. Конкретното име използвано от Google в кода на операционната система е "SecondaryLockscreenService" и ще изисква администраторски привилегии, с каквито родителите разполагат в устройствата на своите деца. На този етап няма детайли за други подобрения в Google Family Link, над които работят специалистите на компанията. Тепърва ще разбираме повече информация за новостите, които ще ни предложи Android 11.

 

Oще от Digital: Как да актуализирате Google Play Services на Android