Всяка следваща версия на операционната система обикновено предлага широк набор от нови функционалности, които улесняват работата и подобряват сигурността, но също и по-изчистен интерфейс. Android 11 няма да бъда изключение, като Google от месеци вече работят над дългоочаквания софтуер. 

Премиерата както обикновено се очаква през октомври с новата генерация на смартфоните Google Pixel. Само преди броени дни ви информирахме какви подобрения ни очакват в бета версията Android 11. Първата стабилна версия на Android 11 вече е налична за разработчиците, които разкриват нови детайли за подобренията, които тества Google. 

Scoped Storage е концепция, с която компанията ще се опита да отстрани един от най-старите недостатъци на Android. Вероятно сте забелязали, че ако изтриете файл от смартфона няма как да откриете всички тези документи подредени в специална секция, като например "Recycle Bin" в Windows.

Това би улеснило потребителите, които работят с много файлове и понякога без да искат изтриват документи и снимки от своите мобилни устройства, съобщава 9to5google.

 

 

Оказва се, че Google тестват интеграция на "Trash" секция, която ще стане част от следващата версия на операционната система. Както името подсказва всички файлове, които изтривате от смартфоните с Android 11 ще се съхраняват за определен период от време. 

Така не само да видите всички неща, които сте премахнали от устройствата, но и да възстановите някои от тях, ако по погрешка сте ги изтрили. Сегашната система не предлага възможност да върнете обратно изтрит документ в Android 11, ако вече сте избрали "Delete".

Разработчиците на приложения ще трябва да оптимизират допълнително своите заглавия, за да се възползват от предстоящата "Тrash" функционалност. Плановете на Google са дългосрочни и искат да превърнат Scoped Storage в още по-добра система за управление на файловете в Android.

От публикувания скрийншот се вижда, че "Trash" функцията помни файловете за период от седем дни, но е възможно финалната версия да предложи повече опции. 

Това е само една от първите реализация на тази идея.

 

Oще от Digital: 5 нови функции в Android 11, които ще направят смартфоните по-добри