Преди почти година, по време на Samsung Developer Conference 2019, южнокорейският технологичен гигант представи двоите нови модели лаптопи Samsung Galaxy Book Ion и Samsung Galaxy Book Flex. По стечение на обсточтелствата обаче и основно заради здравната и икономическа криза с COVID-19, моделите така и не се появиха в продажба в България.

Това обаче има надежда да се промени, защото в официалният YouTube канал на Samsung се появиха първите ънбоксинги на ъпгрейднатите версии на моделите, които можете да видите в обзорното видео, което сме приложили над тази статия. Защо смятаме, че е напълно възможно Samsung да пусне в продажба новите си модели в най-скоро време у нас ли? Доводите ни са два основни.

Първият е, че с появата на COVID-19, пазарът на преносими компютри се промени значително. Това се дължи на факта, че голямо количество служители на големи компании преминаха към дистанционна работа, за което имат нужда именно от преносими компютри, за сметка на настолните, които бяха по-популярни за офисна работа до преди година. Също така, ако прогнозите се окажат верни, през есента и зимата на 2020 година ни очаква втора вълна на вируса, с последвала домашна изолация и респективно, още повече служители ще имат нужда от лаптопи.

Вторият довод е, че основният конкурент на Samsung в смартфон инфустрията, в лицето на Huawei, вече активно предлага своите лаптопи на българския пазар. Вече ви показахме видео ревюта на Huawei Matebook 13 (2020), Huawei Matebook D14 и D15 (2020) и Huawei MateBook X Pro (2020).

Ще синтезираме най-интересното, което знаем за новите лаптопи на Samsung, като ще започнем от Galaxy Book Ion, който има на разположение 13.3" и 15.6“ дисплей. Като дисплеят в отворено положение повдига долната част и клавиатурата застава под удобен ъгъл за писане. Габаритите на по-малкото устройство са съвсем компактни - 12.9мм дебелина и едва 970гр тегло.

 

 

Моделът е с елегантен светло сив метален корпус, който Samsung са кръстили Aura Silver. Преобладаващи са отсечените линии, като в предната част има разпознаваема синя ивица, която идеално кореспондира с името на модела - Ion. Спомнете си електромобила Hyundai IONIQ Electric, който също ви показахме във видео ревю преди години. Там също бяха съчетани бяло, сребърно и синьо.

В лаптопа има още един син елелемент и той се намира в дясната част на  клавиатурата. Това е бутон в който е вграден Fingerprint сензор за отключване с пръстов отпечатък. По периферията на лаптопа са разположение комбиниран аудио жак, HDMI, Thunderbolt 3, 2 USB 3.0 порта и слот за microSD и UFS карта, който се отваря с игла, подобно на смартфон.

 

 

Батерията на лаптопа му дава възможност за автономна работа до 22 часа, като е налична възможност и за безжично Wireless зареждане на външни устройства. Просто поставяте смартфона си върху тъчпада и той се зарежда.

Такава има и при другия нов модел - Samsung Galaxy Book Flex. Както подсказва и наименованието му „Flex“, той е гъвкав и има и функционалности на таблет. Той дори има скрита в корпуса писалка S Pen подобно на смартфона Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

По периферията на Flex няма пълноразмерно USB, но за сметка на това в компакт имате адаптер от пълноразмерно USB към Type-C, което тук е х2.

 

 

Цветовите разновидности на модела са Royal Blue и Royal Silver, като корпусът им отново е алуминиев.

 

Цена в България

Дали, кога и на каква цена ще се продават в България Samsung Galaxy Book Ion и Samsung Galaxy Book Flex, предстои да разберем съвсем скоро.

 

Още от Digital.bg: Ето каква е реалната цена на смартфона Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G (Видео)

 

Музика: Bensound.com