Спокойно може да се твърди, че дисплеят на вашия смартфон е най-важната му функция, тъй като той е основният начин, по който взаимодействате с вашето устройство. Лошият дисплей означава лошо потребителско преживяване. Както при всички техники, недостатъците лесно се забелязват, но разликите между добър дисплей и наистина отличен дисплей са по-трудни за различаване.


Най-общо казано има два основни вида дисплеи, използвани в смартфоните: LCD и LED. Тези две основни технологии са усъвършенствани и променени, за да ни дадат AMOLED (Active Matrix Organic Light-Emitting Diode) и IPS LCD (In-Plane Switching Liquid Crystal Display).

 

AMOLED или IPS LCD не са термини, използвани в маркетинга. Вместо това ще чуете за  Super AMOLED, Super LCD, Super Retina OLED, Infinity Display, и т.н. Но какво всъщност означава всичко това? От Android Authority ще се опитат да отговорят на този въпрос.

AMOLED

LED в AMOLED е за диод, излъчващ светлина. Това е същата технология, която има и в много домакински уреди и показва, че те са включени с малка червена светлина. LED дисплеят приема тази концепция, свива я и организира светодиодите в червени, зелени и сини клъстери, за да създаде индивидуален пиксел.

 

 

Буквата „O“ в AMOLED означава органичен. Това се отнася до серия тънки филми от органичен материал, поставени между два проводника във всеки светодиод. Те произвеждат светлина, когато се използва ток.

 

И накрая, „AM“ в AMOLED означава Active Matrix. В пасивна матрица се използва сложна мрежова система за управление на отделните пиксели, при които интегралните схеми контролират заряда, изпратен на всяка колона или ред. Но това е доста бавно и може да бъде неточно. Системите с активна матрица придават тънък филм транзистор (TFT) и кондензатор на всеки под-пиксел (т.е. червен, зелен или син). Резултатът е, че когато се активира ред и колона, кондензаторът в пиксела може да запази заряда си между циклите на опресняване, което позволява по-бърз и по-прецизен контрол.

 

1. Предимства на AMOLED – широк зрителен ъгъл, потенциал за много широка цветова гама, дълбоко черно и отлично съотношение на контраста, тъй като отделните пиксели могат да бъдат изключени, което го прави подходящ за HDR, добра енергийна ефективност и живот на батерията.

 

2. Недостатъци на AMOLED – по-трудни и скъпи производствени техники (т.е. извити дисплеи), сините светодиоди се разграждат по-бързо от червеното или зеленото, което намалява жизнения цикъл на панела, наблюдава се прегаряне при AMOLED дисплеите.

Какво е Super AMOLED и Infinity Display?

Super AMOLED е маркетингов термин от Samsung. Става въпрос за дисплей, който има интегриран дигитайзер, което означава, че слоят, който засича допира към екрана, е вграден в самия екран, вместо да седи над него. Това прави дисплея по-тънък.

 

Що се отнася до Infinity Display, това е още един маркетингов термин от Samsung, който означава „edge-to-edge“ дисплей, тоест дисплей  със заоблени краища, без ръбове.

IPS LCD

LCD дисплеите работят с подсветка, която свети през някои поляризиращи филтри, кристална матрица и някои цветни филтри. Течните кристали се разтварят, когато им се приложи електрически заряд, което влияе върху честотата на светлината, която може да премине през тях. Цветовете се създават чрез използване на червени, зелени и сини филтри, известни като подпиксели, които след това се смесват в различна степен, за да произвеждат различни цветове.

 

 

1. Предимства на LCD – отлична естествена цветова репродукция и точност, няма риск от постоянно "изгаряне",  добре утвърдени производствени техники, които правят LCD лесно достъпна технология.

 

2. Недостатъци на LCD – ограничен зрителен ъгъл, поради дълбочината на слоевете, контрастното съотношение и дълбоките черни цветове не са перфектни, пропускането на фоново осветление може да е проблем в по-евтините панели, възможни краткосрочни проблеми със запазване на изображението.

Какво е Super LCD?

Както Super AMOLED, Super LCD дисплеят включва и сензорен екран.

Retina, Retina HD и Super Retina HD дисплеи

Samsung не е единствената компания, която е добра в маркетинга, има и друга! Apple въведе термина „Retina” за своите дисплеи. Терминът е използван за пръв път при пускането на iPhone 4, тъй като предлага значително по-голяма плътност на пикселите (над 300 ppi) в сравнение с iPhone 3GS. По-късно дойде Retina HD, който се отнася за iPhone с най-малко 720p резолюция на екрана.

 

 

Всички Retina и Retina HD дисплеи на iPhone са LCD IPS дисплей. Но нещата се промениха малко с iPhone X, тъй като той разполага с AMOLED дисплей, но се нарича с термина Super Retina HD. Това обаче все още е AMOLED дисплей.

Цветова точност и резолюция на дисплея

И двете технологии могат да се използват за изграждане на дисплеи с 720p, 1080p, Quad HD и 4K резолюции. OEM производителите направиха телефони, които поддържат HDR10, използвайки LCD и AMOLED дисплеи. Така че от тази гледна точка няма разлика между двете технологии.

 

Що се отнася до цвета, знаем, че черното ще бъде по-дълбоко, а контрастните съотношения са по-високи при AMOLED дисплеите, но цялостната точност на цветовете е добра и за двата вида дисплеи. Определено AMOLED дисплеите не са много по-добри от LCD дисплеите, както беше в миналото.

Изгаряне и задържане на изображения

Една от основните слабости на AMOLED дисплеите е възможността за "изгаряне". Дисплеят продължава да функционира нормално, но на него има забележимо черно място или промяна на цвета, което не изчезва. Това се случва в резултат на различния живот между червените, зелените и сините LED подпиксели, използвани в OLED панелите.

 

Сините светодиоди имат значително по-ниска ефективност на светлината от червените или зелените пиксели, което означава, че те трябва да бъдат управлявани с по-висок ток. По-високите токове карат пикселите да се разпадат по-бързо. Следователно, цветът на OLED дисплея не се разгражда равномерно, така че в крайна сметка ще се ориентира към червен / зелен оттенък. Ако една част от екрана дълго време, показва синьо или бяло изображение, сините пиксели в тази област ще се разрушат по-бързо, отколкото в други области.

 

Теоретичният живот на AMOLED дисплеите е няколко години, но има случаи в които тези дисплеи издържат само няколко месеца. Докато притежателите на устройства с LCD екрани могат да се поздравят за избирането на смартфон, който е неподатлив на изгаряне, те може да се сблъскат с друг проблем характерен за LCD панелите, наречен "запазване на изображението". Течните кристали могат да развият тенденция да остават в една позиция, когато са оставени със едно и също напрежение продължително време. За щастие този феномен обикновено е временен.

 

Вижте 5 неща, които трябва да знаем за гъвкавите дисплеи