Aмериканското правителство планира да олекоти наложените търговски санкции, които вече наложиха срещу Huawei. Oще преди няколко седмици ви съобщихме, че САЩ удължава търговските санкции срещу Huawei с още една година

Все пак властите ще премахнат забраната на американските компании да правят бизнес с Huawei за разработване и въвеждане на нови стандарти свързани с интеграцията на 5G технологията. В официално изявление Министерството на търговията на САЩ потвърди за промяната, уточнявайки, че държавните агенции вече са одобрили решенията. 

Последната стъпка е обнародване във Федералния регистър, което се очаква в кратки срокове. Тази процедура няма да отнеме повече от една седмица, а след това американските компании ще могат да възстановят нормални бизнес отношения с Huawei по отношение на 5G мрежите, съобщава Reuters.

Решението е провокирано от желанието на САЩ да продължат да бъдат световен лидер в технологичните иновации. Изграждането на 5G телекомуникационна инфраструктура в страната е само част от плановете им в тази насока.

 

 

Говорителят на Министерството на търговията обърна внимание на факта, че всичко това ще се случва при защитаване интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ. Междувременно ще се търсят различни начини да се стимулира американската индустрия, което да позволи на уникалните технологии на местните компании да се превърнат в международен стандарт. 

Самоуправляващите автомобили, 5G технологиите и изкуствения интелект са само някои от сферите, към които страната проявява все по-сериозен интерес. Участието на Huawei в изграждането на 5G инфраструктурата е важно, тъй като тази иновация на практика ще свързва всички устройства, които използваме в ежедневието си. 

Търговските санкции срещу компанията ще продължат, но ще бъдат направени някои изключения свързани с ускореното въвеждане в експлоатация на 5G мрежата в страната. След като бъде издаден официалния документ от САЩ ще разберем точно как Huawei може да участва в този процес. Преговорите на високо равнище между двете странни се очаква да продължат през следващите седмици. 

 

Още от Digital: Samsung ще произвежда 5G хардуер за Huawei