Aгресивната стратегия на AMD позволи на компанията да разшири значително своя пазарен дял в индустрията за сметка на Intel. Благодарение на уникалните предложения от Ryzen и Threadripper успехите на AMD обещават да бъдат дългосрочни. Само преди дни разбрахме, че AMD отчетоха рекордни приходи през третото тримесечие на 2020г.

Очакваната висока активност и специални предложения в търговските вериги по цял свят през празничния сезон създават предпоставки за още по-високи приходи. Компанията може да се похвали, че стабилен растеж реализират всичките им ключови бизнес подразделения.

Според данни на PCWolrd впечатляващото представяне на AMD при лаптопите продължава и в периода юли-септември. Най-любопитното около статистическата информация е, че компанията е генерирала 20.2% от продажбите, което е рекордно постижение в историята на AMD досега. Цифрите бяха потвърдени от Mercury Research.

През последната година АМD увеличават с повече от 5% присъствието си в индустрията, като пазарните наблюдатели очакват тези трендове да продължат поне още няколко тримесечия.

 

 

Добавянето на процесорите за устройствата с Интернет на нещата увеличава пазарния дял до 22.4%. Това е ръст от 4.1% спрямо предходното тримесечие и със 6.3% повече от същия период преди година. Последният път, когато AMD отчита толкова добро представяне бе през 2007г.

В същото време Intel притежават 79.8% от световния пазар на преносими  компютри през третото тримесечие. Загубените позиции на компанията могат да се възстановят в следващите седмици, когато ще стартират продажбите на устройства с Тiger Lake процесори на водещите производители.

Ситуацията в сегмента на персонални компютри е идентична, тъй като Intel генерират 79.9% от продажбите за същия период, което е спад от 80.7% преди година. AMD могат да се похвалят с 20.1% дял, което им позволява да увеличат с 1% присъствието си в този сегмент.

Конкуренцията между двете компании ще продължи да се задълбочава и вероятно ще достигне пикови стойности през празничния сезон в края на декември.

 

Още от Digital: AMD представиха Ryzen 5000 и най-бързия геймърски процесор в света