АMD представиха официално новия си декстоп процесор от висок клас, който се казва Threadripper. Новият чип ще е достъпен на пазара до края на лятото и се отличава с впечатляващи характеристики. АMD Тhreadripper е първият процесор за компютри, който ще се продава масово и има 16 ядра, което ще изостри значително конкуренцията между компанията и Intel. Тhreadripper е произведен с 14-нанометрова Zеn архитектура, предаде Engadget.

 

Компанията не разкри повече детайли за техническите характеристики на новия процесор. Тук е момента да ви припомним, че се очаква Intel да представят първия Core i9 чип на Computex 2017. Въпросният чип ще има 12 ядра и ще е базиран на Skylake платформата на компанията. АМD изразиха увереност, че Threadripper ще предложи много по-висока скорост на работа дори от сегашния 10-ядрен Core i7-6950X процесор от висок клас.

 

В продължение на дълги години Intel комфортно доминират глобалния пазар на процесори, но изглежда ще бъдат изправени пред най-голямата конкуренция досега с премиерата на Threadripper. Toва е 32 threads процесор, което го превръща в подходящ избор за видео редактиране, гейминг и работа с професионални 3D програми. AMD се надяват 16-ядрения чип да е по-евтин от сегашния флагман от платформата Kaby Lake, което ще им осигури важно предимство в конкуренцията с Intel.

 

Вите как новите процесори на AMD Ryzen са по-евтини и по-бързи от Intel Kaby Lake