AMD разшириха осезаемо позициите си в пазара на лаптопи през втората половина на 2018г, за сметка на своя най-голям конкурент в индустрията. Бързата скорост на работа и изгодната цена на процесорите Ryzen, както и проблемите с доставките на Intel се превърнаха в основните причини за развитието на подобни процеси. Анализаторите на Digitimes смятат, че AMD ще продължи агресивно да увеличава пазарния си дял сред лаптопите и през настоящата година.

 

Всичко това ще доведе до напрегнати месеци за Intel още през първата половина на 2019г. Според данните тайванските брандове Acer и Asus планират да увеличат значително доставките на процесори от AMD през следващите месеци. По този начин не само ще намалят зависимостта си от Intel, но също така се надяват да скъсят дистанцията от първите четири производителя в този сегмент (HP, Lenovo, Dell, Apple). До края на изложението CES 2019 ще станем свидетели на премиерата на разнообразие от нови лаптопи с процесори на AMD.

 

 

Пазарният дял на компанията през последните години варира между 10-15%, но се увеличава със стабилни темпове. В същото време недостигът на компоненти ще продължи да притеснява Intel поне до началото на третото тримесечие на годината. АМD виждат подходяща възможност да  се възползват от този период, като разширят позициите си и създадат допълнителни затруднения на най-големия си конкурент. Следващата цел за компанията ще бъде пазарния им дял да премине границата от 20% в пазара на лаптопи.

 

Oще от Digital: AMD имат най-стабилните графични драйвъри за видео карти в индустрията