АMD могат да се похвалят, че изпратиха една от най-успешните години в своята история, което се дължи основно на високите продажби на новата серия процесори от гамата Ryzen. През последните месеци компанията успя да разшири своя пазарен дял за сметка на най-големите си конкуренти: Intel и NVIDIA, които продължава да изпитват негативните ефекти на търговската война между Китай и САЩ. Въпреки тези процеси AMD е успяла да генерира приходи в размер на $6.47 млрд. за календарната 2018г., което представлява солиден ръст от 23% на годишна база.

 

Компанията е генерирала с $1.2 млрд. повече от продажбата на процесорите Ryzen и видео картите Radeon, като това е най-доброто им представяне от седем години насам. В същото време AMD се похвалиха, че това е втората поредна година, в която регистрират двуцифрен растеж в приходите. Според конкретните данни инвеститорите са получили очакваните 8% дивиденти от притежаваните акции през последното тримесечие. Тази новина предизвика активност на борсите, което увеличи стойността на акциите на АМD с 10%, съобщава tomshardware.

 

 

Очакванията са AMD да продължават да разширяват пазарния си дял и през 2019г., за сметка на NVIDIА и Intel. Компанията прогнозира продажбите на процесори с бранда Ryzen да се увеличат с 30% до края на 2019г. В сегмента на лаптопите този ръст ще надхвърли 50%. Въпреки това основният източник на приходи за компанията ще бъдат архитектурите за настолни компютри. AMD засилват позициите си и в сегмента на корпоративни облачни услуги, където се конкурират с Мicrosoft Azure и Amazon AWS. По всичко личи, че и 2019г. се очаква да е доста динамична за компанията.

 

Oще от Digital: Първата в света 7-нанометрова видео карта за геймъри AMD Radeon VII ще се продава от 7 февруари за $699