AMD продължава да се възползва активно от проблемите на своя най-голям конкурент в индустрията и отчетоха рекордни приходи за периода юли-октомври. Успехите на компанията започнаха след като Intel обявиха, че забавят премиерата на първите си 7-нанометрови процесори. В продължение на няколко тримесечия AMD разширяват портфолиото си от атрактивни процесори в сериите AMD Ryzen и Threadripper.

Дългосрочното предимство на компанията е свързано с усъвършенстваната 5-нанометрова технология, което позволява на процесорите им да бъдат по-бързи, да са по-евтини и да консумират по-малко енергия. Teзи процеси се задълбочиха и превърнаха АМD във водещия производител на процесори за преносими и настолни компютри през 2020г.

Финансовите резултати за третото тримесечие са добро потвърждение, тъй като АМD са генерирали приходи от $2.8 млрд. Тази цифра представлява стабилен ръст от 55.6%, спрямо същия период преди година и също така надхвърля с 9.38% първоначалните прогнози на анализаторите. Компанията надгражда представянето си през второто тримесечие, тъй като отчита с 45% повече приходи през юли-септември, съобщава Neowin.

 

 

Друг важен показател от резултатите на АМD  разкрива 148% увеличение в нетната печалба, спрямо предходното тримесечие. Компанията потвърди, че "Computer and Graphics Segment" дивизията регистрира ръст в приходите от 33% на годишна база и с 22% повече от второто тримесечие на 2020г.

АМD разширяват агресивно присъствието си във всички ценови класове, като високото търсене към AMD Ryzen и Radeon GPU хардуера е ускорило възстановяването от пандемията. Шефката на AMD се похвали, че това е четвърто поредно тримесечие, в което отчитат повече от 25% ръст в приходите на годишна база.

Трябва да отбележим също, че AMD водят сериозна конкуренция с NVIDIA  в сегмента на видео картите. Предстои премиерата на нови GPU предложения, които са базирани на RDNA 2 архитектурата, с които AMD ще опита да стимулира продажбите си в края на годината.

NVIDIA изпитват проблеми с производството на достатъчен брой на RTX 30 Series и това може да помогне на АМD да извлекат собствена полза от специфичната бизнес обстановка.

 

Още от Digital: AMD RX 6000 Big Navi ще е най-бързата видео карта за геймъри на компанията