AMD се развиват с невероятни темпове през последните финансови тримесечия за сметка на своя най-голям конкурент. Компанията изпревари Intel в стратегически продуктови категории и очакват солидни продажби и през 2021г. Процесорите от AMD Ryzen серията са популярен избор във всички ценови сегменти и това е едно от сериозните предимства пред Intel.

Aгресивната стратегия на AMD не е свързана единствено с пазара на компютри, но също така обхваща и центровете за данни. В началото на месеца разбрахме, че АМD искат да купят Xilinx за над $30 млрд., което е най-доброто доказателство за плановете на компанията. Това е солиден ход, който може да задълбочи проблемите на Intel в транзицията им към 7-нанометровите производствени технологии.

От AMD публикуваха официално изявление, с което сложиха край на спекулациите и потвърдиха, че ще придобият бизнеса на Xilinx. Финансовите параметри необходими за купуването на производителя на FPGA хардуер ще достигнат $35 млрд. Сумата ще бъде капитализирана изцяло с акции, съобщава BusinessInsider.

 

 

Реализирането на сделката ще има силно влияние върху бизнеса на АMD и Xilinx, което на свой ред ще засили силно позициите им в световния пазар на сървъри. Съгласно параметрите всяка акция на Xilinx ще бъде платена на цена от $143, като 76% от общото дружество ще се притежава от инвеститорите на AMD.

Останалите 24% от акциите ще са собственост на настоящите акционери на Xilinx. Oбщата пазарна капитализация на компанията ще достигне до $135 млрд. и ще включва екип от над 13 хил. инженери в световен мащаб. Цената от $143 за акция е с 25% от котировките на борсата в предходния пазарен ден и повече от 35% над стойностите преди новината за сделката даа стане факт.

Уникалните хардуерни решения и гъвкавостта на продуктите, които предлага Xilinx заедно с архитектурите и AI алгоритмите на AMD ще предложат още повече възможности за клиентите на компанията. Регулаторите трябва да дадат своето одобрение за финализиране на сделката до края на 2021г.

 

Още от Digital: AMD представиха Ryzen 5000 и най-бързия геймърски процесор в света