Потребителите разполагат с разнообразни възможности за избор на нов процесор през последните дни на календарната година. Конкуренцията между AMD и Intel ще продължи с пълна сила през следващите месеци и ще обхване всички ценови сегменти. Вече ви информирахме, че премиерата на процесорите Intel Rocket Lake ще е през март 2021г.

Архитектурите ще са ключови за плановете на Intel да бъдат по-успешни на световния пазар. AMD също подготвят няколко процесора от висок клас, което ще гарантира много интересни събития през първото тримесечие на 2021г. В интернет изтекоха данни за още един представител на Cezanne серията на компанията.

Вече видяхме архитектури за лаптопи, които поддържат софтуер за овърклокване. Предстоящият модел, обаче ще е насочен към високия клас и ще дебютира като AMD Ryzen 9 5900HX. С оглед наименованието можем да очакваме този чип да предложи сходно представяне с Core i7-10700K архитектурата за десктопи, съобщава TechRadar.

 

 

Данните за новия процесор се появиха в базата данни на Geekbench 5 бенчмарка. от които разбираме, че базовата работна честота на Ryzen 9 5900HX e 3.3GHz. Taзи стойност може да се увеличи допълнително до 4.71GHz. Конфигурацията попаднала в Geekbench 5 има Asus ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551QS дънна платка и отчита 1534 на Single-Core и 9015 на Multi-Core тестовете.

Резултатите очертават 10% и 6% по-добро представяне на новия чип на AMD, в сравнение с мобилните чипове от Comet Lake-H от последната генерация. Няма никакво съмнение, че AMD Ryzen 9 5900HX има осем ядра и е произведен с усъвършенствани технологии на компанията.

Още по-впечатляващото е, че на някои тестове процесора изпреварва чиповете на Intel за настолни компютри, като Core i7-10700K, който е с резултат от 1350/8982 на същия бенчмарк. Със сигурност ще е интересно да научим повече детайли за процесора, който може да дебютира още на CES 2021, което ще се проведе между 11 и 14 януари.

 

Oще от Digital: AMD ще конкурира Intel Comet Lake с 10-ядрен Ryzen 4000 процесор