Високите продажби на новата генерация процесори на AMD ги превръща във все по-сериозен конкурент на Intel. Компанията продължава да разширява агресивно своя пазарен дял и в началото на октомври ви информирахме, че AMD има 30% дял в пазара на процесори за компютри за първи път от 12 години насам. Сега разбираме, че доброто им представяне продължава с пълна сила, тъй като последният доклад на PassMark разкрива, че AМD вече са увеличили своя дял до 40%.

 

Това е впечатляващо постижение, тъй като за последен път компанията имашe толкова силно присъствие в глобалния пазар на компютри преди 14 години. Едва ли има по-добро доказателство за успеха на AMD Ryzen 3000 Series процесорите от тези данни. Най-голям принос има усъвършенстваната 7-нанометрова технология на компанията, както и агресивната им ценова стратегия. Производствените проблеми на Intel допълнително допринасят за успеха на AMD, предаде TechRadar.

 

 

Трябва да отбележим също, че Intel продължават да имат сериозно предимство в премиум сегмента и геймърските конфигурации. Стратегията на AMD засега е фокусирана към средния и бюджетния ценови клас. Базата данни на PassMark включва единствено сертифицирани устройства, които работят с Windows. Това означава, це цифрите им не охбващат устройствата с macOS и Linux, но са поредното доказателство за нарастващото влияние на AMD.

 

Oще от Digital: Европейските потребители предпочитат повече процесорите на AMD от тези на Intel