Вижте още: Алуминиев Лаптоп Lenovo IdeaPad 520 - Дизайн и Клавиатура

 

Това е Lenovo IdeaPad 520, един от лаптопите които определено си заслужава да разгледате ако търсите високо качество, на не толкова висока цена. В първата част на видео ревюто което Digital.bg му посвети, разбрахме че по-голямата част от корпуса на машината е направена от алуминий със специална обработка, която прави IdeaPad 520 да изглежда достатъчно премиум. Тествахме отварящият механизъм, клавиатурата и тъчпада.

 

 

Сега обаче е време да продължим напред с обзора си, защото при всички случаи ще ви е интересно да разберете повече подробности за хардуера, дисплея, периферията и батерията на този нестандартен лаптоп.

 

Дисплей

Диагоналът на дисплея на IdeaPad 520 е 15.6” – достатъчно голяма зрителна площ за работа и забавление, но не прекалено, че да прави лаптопа труден за носене извън дома. В зависимост от потребителските нужди, Lenovo предлагат два варианта за резолюция на модела - HD 1366 x 768 и FHD 1920 x 1080 пиксела.

 

Ножете да избирате межди FHD или HD дисплей

Ние тестваме втория който със 141ppi и 0.18мм размер на всеки от пикселите може да се похвали с добра детайлност на образите. Като и сами виждате, дори да се приближим на съвсем близко разстояние, очертанията на точките не се забелязва с невъоръжено около, което автоматично води и до намалена умора в очите след продължителна работа.

 

IPS дисплей с Anti-Glare покритие

Дисплеят е направен по IPS технология и има Anti-Glare покритие което неутрализира отблясъците при работа на открито. Цветовете са реалистични, а яркостта е над средно ниво. Второто ви позволява да работите безпроблемно дори под яркото слънце навън.

 

Хардуер

По традиция, Lenovo предлагат и богат избор от хардуерни конфигурации които потребителите могат да избират спрямо индивидуалните си нужди. По отношение на централният процесор, максимумът е 7th генерация Intel Core i7 при който 4-ядреното CPU Intel Core i7-7920HQ с 8MB кеш работи със стандартна тактова честота от 3.1 GHz.

 

7th генерация Intel Core i7 процесор

Това обаче очаквано не таванът, ако имате нужда от повече мощност, процесорът разполага с Turbo Boost технологията на Intel, благодарение на която клок максимумът е 4.1 GHz. И все пак – това е върховата хардуерна конфигурация от серията която очаквано е и не толкова евтина. Оптималният поне според нас вариант е с процесор Core i3-7100 при който освен вграденото GPU Intel HD Graphics,  има на разположение и видео карта NVIDIA GeForce 940MX която е с 2GB самостоятелна памет. А когато към нея добавим и 8GB DDR4 RAM памет…вече можете да сте сигурни – на Lenovo IdeaPad 520 ще могат да се играят без проблем игри със сериозна графика.

 

Игра на игри

Тествахме обстойно множество популярни игри с тази видео карта, като резултатите от тях на висока графика са доста добри. Започваме с нещо по-леко - FIFA 17 с 47fpss, ралито Dirt 4 бележи 16fps, Значително тежките The Witcher 3 и Assassin's Creed Syndicate пък отбелязват 11 и 13 кадъра в секунда.  Ако трябва да съпоставим GeForce 940MX с друга конкурентна видео карта, то това би била AMD Radeon R7 M340 която в други наши тестове постига сходни резултати.

 

Алуминиев лаптоп с добро охлаждане

Когато натоварваме сериозно тестваните от нас лаптопи, както в този момент....измерваме и два показателя които по всяка вероятност биха ви били интересни последствие. Това са нивото на шума и температурата на корпуса. Предвид, че тялото на IdeaPad 520 е алуминиево, средната температура от 37°C е очаквана, но все още приятна изненада. Като база за сравнение при 14” Lenovo ThinkPad T470p който използва същата видео карта и е със сходен процесор Intel Core i7-7700HQ, температурата е около 41°C, но там корпуса е основно пластмасов. Миналогодишният Lenovo IdeaPad 510 пък също е с близка температура до тази на тестваният днес лаптоп -  37-38°C.

 

 

Вторият показател който гледаме е шумът който издава лаптопа когато е натоварен на максимум. Резултатът от 30 dB(A) е изцяло в норма.

 

Периферия

Периферията на IdeaPad 520 разполага с всичко от което бихте имали нужда за работа и забавление, че дори и малко повече. В дясно са само оптичното устройство и Kensington Lock.  

 

 

В ляво последователно подредени са захранващият порт, RJ45 LAN, цифров аудио/видео порт HDMI, 2 пълноразмерни USB 3.0, комбиниран аудио жак и USB 3.0 Type-C. Четецът на карти е 4-in-1, а за безжичната връзка се грижат двойна Wi-Fi 802.11 ac3 антена и Bluetooth версия 4.1. Вграденото в корпуса озвучение е доста сериозно и качествено. То се състои от 2 говорителя с 2W мощност всеки и е дело на Harman с Dolby Audio оптимизация. Ето един саунд тест от който можете да добиете реална представа за качеството за което ви говорим.

 

Батерия

И за финал сме оставили впечатленията си от вградената в корпуса на Lenovo IdeaPad 520 батерията. По време на тестовете ми тя се оказва достатъчна средно за около 5 часа комбинирана работа с едно зареждане.