Аlphabet е компанията, под чиято шапка оперира Googlе и сега успя да изпревари Apple в престижна класация. Оказва се, че за първи път от повече от десетилетие създателите на iPhone и Pad не са компанията с най-голям кешов капитал в индустрията. Данните от доклад на Financial Times разкриват, че през последното тримесечие Alphabet е притежавала в резерв $117 млрд., докато при Apple тази стойност е $102 млрд, съобщава BusinessInsider.

 

По този начин за първи път от десет години насам Alphabet може да се похвали, че е компанията с най-голям наличен капитал. Трябва да отбележим също, че постоянно се оказва голям външен натиск на Alphabet и Apple да не държат толкова голяма сума пари в брой неизползвана. Само преди две години Apple разполагаха със свободна сума от пари в размер на $167 млрд., но започнаха да инвестират в различни проекти и сега тази стойност вече се е свила до $102 млрд.

 

 

Alphabet също често са подканвани от инвеститорите да разпределят наличната сума, като закупят нови акции или изплатят дивиденти на своите акционери. Подобни разследвания срещу компанията се водят и от ЕС, които само през последните две години ги глобиха с повече от €8.2 млрд, за нарушаване на антитръстовото законодателство. Няма да е изненадващо, ако Аlphabet последват примера на Apple и се освободят от голяма част от кешовия капитал, с който разполагат в момента.

 

Още от Digital: Защо бюджетните смартфони ще продължат да имат ключово значение за Google и Apple